Lázár: a külföldön lévő magyar pénzek miatt a kormány áttekinti az adószabályokat

A kormány munkacsoportot hozott létre a külföldre kerülő magyar pénzek követhetőségének vizsgálata érdekében, de 2013-14-ben a kabinet nem tervez érdemi változtatásokat az adórendszerben – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a külföldön lévő magyar pénzek megadóztatása érdekében indított kormányzati akciónak a magyarországi adószabályok áttekintése szükségszerűen az egyik szerves része. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részvételével megalakított munkacsoport azt a feladatot kapta, hogy nézze meg: az érintett pénzek hogyan válhatnak követhetőbbé.
A nemzetgazdasági tárca és a NAV javaslatot készít a kormánynak, hogy milyen bejelentési kötelezettsége legyen a vállalatoknak vagy magánszemélyeknek az uniós gyakorlattal összhangban – fejtette ki Lázár János.     Elmondta, hogy a nyilvántartási, ellenőrizhetőségi szabályokat vizsgálják felül, amelyek megkönnyítik a Svájcba vagy az offshore paradicsomokba irányuló céges vagy magánpénzek elérhetőségét, fellelhetőségét, regisztrálhatóságát.     Ez feltehetően a magyar lakosság 90 százalékát nem érinti, a kormány 2013-ban és 2014-ben nem tervez az adórendszerben érdemi változásokat – szögezte le az államtitkár.
Lázár János a múlt héten jelentette be, hogy a kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a kormányt, hogy legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de vannak olyan becslések, hogy a kivitt jövedelem az 1500-2000 milliárdot is elérheti. A Miniszterelnökség, az NGM és a Külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy próbáljon ennek az 1000 milliárd forintnak a nyomára jutni – mondta akkor az államtitkár. (MTI)

Scroll To Top