Lassult az ipari termelői árak növekedési üteme az euróövezetben áprilisban

Egyéves mélypontra lassult az ipari termelői árak növekedésének éves üteme áprilisban az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közölte, hogy az euróövezetben, éves összehasonlításban, 2,6 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 3,2 százalékos emelkedésre számítottak a márciusi 2,9 százalékos növekedés után.
Havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak áprilisban. Az előző hónapban mért 0,1 százalékos visszaesés után elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak.
Az Európai Unióban stagnáltak az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben viszont 2,9 százalékos volt az emelkedés áprilisban. Márciusban havi szinten ugyancsak stagnáltak, éves szinten pedig 3,0 százalékkal nőttek a termelői árak.

A termelői árakat főleg az energiárak csökkenése húzta lefelé áprilisban. A gyakran változékony energiaárakat nem számolva, a termelői árak éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek az euróövezetben, az unióban pedig 1,4 százalékkal. Márciushoz képest 0,2 százalékos volt a növekedés mindkét blokkban.
Éves összevetésben minden uniós tagállamban nőttek a termelői árak, a legnagyobb mértékben Romániában (6,7 százalék), Magyarországon (6,5 százalék) és Lettországban (5,6 százalék).
Havi szinten Dániában és Görögországban (mindkettő 1,2 százalék), valamint Magyarországon (0,9 százalék) nőttek legnagyobb mértékben, míg a legerősebb csökkenést Belgiumban (1,7 százalék), Olaszországban (1,5 százalék) és Svédországban (0,8 százalék) mérték.
A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik korai indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.(MTI)

Scroll To Top