Lassult áprilisban az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme

A várt erősödés helyett lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme áprilisban.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatok alapján csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari teljesítményének adatait összesítő beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 51,3 pontra csökkent a márciusi 51,6 pontról. A piac javulást, 51,8 pontot várt.
A szolgáltatóipari BMI 52,5 pontra csökkent 53,3 pontról, a feldolgozóipari BMI viszont erősödött, 47,8 pontra nőtt a márciusi 47,5 pontról.
Az elemzők magasabb mutatóra számítottak áprilisra, a szolgáltatóipari mutatót 53,2 pontra, a feldolgozóiparit pedig 47,9 pontra várták.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását tükrözi.
Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott, hogy a BMI adatok alapján 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az euróövezetben.
Előzőleg hozták nyilvánosságra, hogy a német kompozit mutató 52,1 pontra nőtt áprilisban a márciusi 51,4 pontról. A feldolgozóipari mutató a márciusi 44,1 pontról 44,5 pontra javult, a szolgáltatóipari pedig 55,4 pontról 55,6 pontra emelkedett.(MTI)

Scroll To Top