Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az OECD-országokban májusban - Gazdasagportal.hu

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az OECD-országokban májusban

Az energiaárak csökkenésére lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban májusban.

Az OECD 35 tagországában májusban átlagosan 2,3 százalékos volt az éves infláció, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az áprilisban mért 2,5 százalékhoz képest – derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból.
Az OECD-országokban éves összevetésben 2,4 százalékkal emelkedtek az energiaárak májusban, miután áprilisban jóval nagyobb, 3,8 százalék volt a növekedés. Az élelmiszerárak növekedése 2,5 százalékra gyorsult az áprilisi 2,3 százalékról.
Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció 2,1 százalék volt májusban az áprilisi 2,2 százalék után.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az áprilisi 3,8 százalék után.
Az euróövezetben 1,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,6 százalékkal nőttek éves összevetésben a fogyasztói árak májusban, szemben az egy hónappal korábbi 1,7, illetve 1,9 százalékkal.
(MTI)

Scroll To Top