Lassulhat a kínai álláspiac növekedése a második félévben

A gazdaság általános lassulása következtében a kínai munkaerőpiac bővülésének lassulása várható az év második félében – jósolja a hazai munkaerő-piaci ágazat több nagy szereplője is.

A Manpower nemzetközi munkaerő-szervezői cég kínai elemzői szerint a harmadik negyedévben ugyan továbbra is stabil növekedést mutat a munkaerő-piac a kelet-ázsiai országban, annak mértéke 2010 eleje óta nem látott szintekre eshet vissza.
A több mint 4200 munkáltatót toborzási terveiről megkérdező felmérésük szerint a lassulás minden iparágban és az ország minden részén jelentkezik majd. A cégek a statisztikák szerint óvatosan optimisták: 45 százalékuk nem számol jelenlegi munkaerő-állományának változtatásával, 2 százalékuk úgy véli, az csökkenni fog, 14 százalékuk pedig annak fokozódását valószínűsíti – írja a Manpower.
Az óvatosság legfőbb oka a gazdaság általános lassulása, a világgazdasági környezet gyengélkedése, valamint a kínai bérek emelkedése, mely a nemcsak a munkáltatók pozícióját gyengíti, de az olcsóbb ázsiai országok közt Kína általános nemzetközi versenyképességet is gyengíti. Régió szerint legoptimistábbak a továbbra is olcsónak számító nyugati és középső tartományok, valamint a délkelet-kínai iparközpont, Sencsen városa mutatkoztak – derül ki a jelentésből.
A zhaopin.com, a legnagyobb kínai munkaerő-közvetítő portálok egyike munkaerő-piaci elemzésében azt emeli ki: a kilátások iparágtól függően jelentős eltéréseket mutatnak. Mivel a gazdaság lassulása elsősorban a termelőipari ágazatot érinti, itt a második félévben sem várható jelentős változás, a szolgáltatóiparban ugyanakkor több szektorban is jelentős erősödés jöhet.
A portál szerint erre lehet példa a telekommunikációs, tanácsadói és információ-technológiai ágazat. A szolgáltatások iránti kereslet erősödését az urbanizációs törekvések is fűtik majd, ehhez kapcsolódóan az egészségügyi, kiskereskedelmi és luxuscikkek iparágaiban az átlagosnál is erősebb növekedés valószínűsíthető. Az első féléves trendekről a zhaopin.com jelentése azt írja: január és június között átlagosan 20 százalékkal nőtt a munkaerőpiac Kínában, ami erősnek nevezhető, 6 százalékkal elmarad ugyanakkor 2012 hasonló időszakának adataitól.
A hivatalos központi statisztikák szerint az első félév során 7 millió új állás jött létre Kína-szerte. A svájci UBS bank hongkongi részlegének az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzése szerint ugyan az adatok hiányossága miatt nem lehet pontos képet rajzolni a kínai munkaerőpiacról, az a legfontosabb részmutatók szerint a gazdaság lassulása ellenére is egészséges és stabilnak nevezhető.(MTI)

Scroll To Top