Külföldi sajtó Magyarországról – Frankfurter Allgemeine Zeitung

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Miskolc számozott utcákból álló negyedének felszámolásával kapcsolatban közölt riportot szombati számában.

Stephan Löwenstein Csak számok, nevek nincsenek című írásában kiemelte, hogy a magyar kormány “eljár a romákkal szemben”, ami “különösen drasztikus Miskolcon: ott elűznek embereket a lakásukból”.
Kifejtette, hogy a számozott utcákból álló negyed felszámolását azzal indokolták, hogy a közeli labdarúgó stadion fejlesztésének útjában állnak a házak, de “valójában mindenekelőtt úgy néz ki, hogy a Miskolcon vezető Fidesz egyszerűen meg akar szabadulni a telepen élő romáktól”.
A “romatelep” a tavalyi önkormányzati választáson “nagy téma volt”, és a Fidesz többségét “talán az mentette meg, hogy Kriza polgármester megígérte, hogy +rendet tesz+” a környéken – írta a FAZ szerzője.
Ugyanakkor nem látni “koncepciót, amely túlmutat azon, hogy megszabadulnak a romáktól, és a számozott utcákat letarolják bulldózerrel” – tette hozzá, megjegyezve, a környező településeken elindultak “polgári kezdeményezések”, amelyek arról szólnak, hogy nem akarják befogadni a felszámolásra kijelölt telepről származó embereket. Számukra “Kanada az új reménység” – áll Stephan Löwenstein riportjában.(MTI)

Scroll To Top