Külföldi sajtó Magyarországról – FAZ, Spiegel Online, Adevarul

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyarországi kulturális életről közölt összeállítást szerdai számában, a Spiegel Online hírportál pedig a romagyilkosságokról írt. Az Adevarul című román napilap Orbán Viktor magyar miniszterelnök gazdaságpolitikájáról közölt cikket.

A FAZ A művészet gleichschaltolása Magyarországon címmel közölte Vivien Trommer írását, amelyben a szerző a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) kapcsolatban azt írta, hogy az intézmény a Fidesz támogatása révén „gyakorlatilag kulturális minisztérium” lett.
Az MMA vezetője, aki „nemzetközi feltűnést keltett Konrád György és Kertész Imre elleni antiszemita kijelentéseivel”, elsöprő lendülettel hajtja végre a jobboldali nacionalista kultúrpolitika programját – tette hozzá.
A FAZ szerzője kiemelte, hogy az MMA vezetőjének irányítása alá került a Műcsarnok is, amely a Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás magyar pavilonjának projektjeit is gondozza. A Műcsarnok előző igazgatójának vezetésével formálódott idei velencei projekttel kapcsolatban hangsúlyozta: „Magyarország a nemzetközi porondon nyitott és demokratikus országként mutatja be magát, ahol van tere a kritikának”, és ezzel megnyugtatja a külföldieket, de „közben a Fidesz belföldön energikusan folytatja tovább a kulturális gleichschaltolás politikáját”.
A Spiegel Online Megölt romák Magyarországon – hat gyilkosság, semmi érdeklődés címmel közölte Keno Verseck cikkét. A romagyilkosságok ügyében indult elsőfokú bírósági tárgyalás lezárásának alkalmából készült tatárszentgyörgyi keltezésű beszámolóban a szerző hangsúlyozza: a „jobboldali terroristák” gyilkosságai „csekély reakciót váltottak ki” a magyar nyilvánosságban, és a per közelgő vége sem tárgya közéleti vitáknak.
Kifejtette: Sólyom László korábbi államfő „sem találta meg az áldozatoknak szóló részvét szavait”, pedig az ő hivatali idejében történtek a gyilkosságok, a szocialisták pedig, akik a 2008/2009-es gyilkosságsorozat idején kormányoztak, „üres szólamokat szajkóznak”.
„Természetesen az Orbán Viktor vezette jelenlegi jobboldali konzervatív, nacionalista kormánytöbbség is mellőzi a témát, ami nem csoda, hiszen nem akarja elijeszteni választóit, akiknek tábora messze benyúlik a szélsőjobboldali spektrumba” – vélekedett a szerző.
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-politik-zeigt-kein-interesse-an-prozess-gegen-roma-moerder-a-912370.html
A cikk megjelent a Spiegel Online angol nyelvű kiadásában is.
http://www.spiegel.de/international/europe/trial-in-hungary-little-outrage-over-far-right-murders-of-6-roma-a-912709.html
Az Adevarul nyomtatott kiadásában Orbán, a buldózer kivezeti Magyarországot a válságból című írásában emlékeztetett, hogy sokan bírálták a magyar kormányfő gazdaságpolitikáját, amely „szakadást” okozott Budapest és Brüsszel viszonyában, ám biztató eredményei vannak ennek a politikának.
A lap felidézi a magyar kormány által 2010 óta meghozott főbb gazdasági intézkedéseket, és megállapítja, hogy sikerült csökkenteni az államháztartási hiányt, a munkanélküliséget, valamint az államadósságot.(MTI)

Scroll To Top