Külföldi sajtó Magyarországról – Brüsszeli hírportál a többsebességes Európáról

Miközben a budapesti és a varsói kormány határozottan tiltakozik az úgynevezett “többsebességes Európa” koncepciója ellen, kizárólag ők tehetők felelőssé azért, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Unió perifériájára szorul – írta szerdán a Politico.

A brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk szerint Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő “a jogállamiság elleni támadásokkal, a közös menekültpolitikával kapcsolatos kompromisszumképtelenséggel és az euró bevezetésének elvetésével bebetonozta a két ország helyét az EU magján kívül”.
“Az euróövezetből való kimaradás, valamint a migrációra, menedékjogra vonatkozó elővigyázatosság természetesen legitim politikai választás kérdése, de senkinek nem is lehetnek illúziói a következményekről. A monetáris unió messze az EU legfontosabb politikai projektje, így a blokk integrációs erőfeszítéseinek középpontjában áll” – mutattak rá a szerzők.
Mint írták, az EU második legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Királyság kilépésével a periféria sokkal kevésbé fog vonzónak tűnni, ráadásul egyre és egyre magányosabb, kényelmetlenebb hellyé fog válni.

“A jogállamiság elleni támadásaik és a menekültpolitika ügyében való hajthatatlanságuk miatt Magyarország és Lengyelország olyan fokú elszigeteltségtől szenved, amelyre nem volt példa a 2004-es EU-csatlakozásuk óta. A Brüsszeltől való távolság pedig csak nőni fog, ahogyan egyre több újonnan csatlakozott tagország bevezeti az eurót” – hangsúlyozták a cikkben.
“Magyarország esetén az elszigeteltség része annak, hogy Orbán szándékosan közeledik a Putyin-féle autoritáriánizmushoz, illetve hogy az országnak mélyülnek az autoriter rezsimekhez fűződő kapcsolatai. A helyzet Lengyelországban még tragikusabb, ahol a kormányzó Jog és Igazságosság mandátuma sokkal gyengébb a Fideszénél” – emelték ki.(MTI)

Scroll To Top