Külföldi sajtó Magyarországról – Adam Michnik Magyarországról a Spiegelnek

Európa nem hagyhatja szó nélkül a magyarországi folyamatokat, és szükség esetén szankciókat kell alkalmaznia – mondta Adam Michnik, az egykori lengyel demokratikus ellenzék meghatározó alakja, a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap alapító főszerkesztője a Der Spiegel című német hírmagazin vasárnapi számában megjelent interjúban.

A lengyel újságírót a háromoldalas interjúban több más téma között kérdezték Magyarországról. Arra a kérdésre, hogy miért jellemzi a kelet-európai térség politikai életét lövészárokharc és gyűlölet több mint húsz évvel a demokratikus átalakulás után, Michnik többek között azt mondta: „hiányzik a politikai kultúra, a kompromisszum kultúrája”.
Azzal kapcsolatban, vajon jellemző-e az autoriter politikustípus a térségre, Michnik kifejtette: vannak politikusok, akik a rendszerváltással létrehozott rendszerhez képest „másfajta állam” kialakítására törekednek. E politikusok közé tartozik Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor. „Ők egy lopakodó államcsínyt akarnak” – vélte. Mindkét politikusnak „autoriter elképzelése van az államról, a demokrácia csupán külsőség” számukra – mondta Adam Michnik.
A magyarországi folyamatok oka „a mély csalódottság” az országot gazdaságilag „romlásba döntő (…) szociáldemokratákban” – véli Michnik, aki szerint az Orbán Viktor-féle nemzeti együttműködés rendszere a demokrácia olyan formája, amelyet Norman Davies brit történész a kannibálok kormányzásának nevezett. Ebben a rendszerben a demokratikus választások után „a győztes párt felfalja a veszteseket”, a demokratikus intézményeket pedig „kiiktatják vagy megszállják”. Nyugaton a demokratikus intézmények mélyebben gyökereznek, ezért ott a demokrácia „meg tudja védeni magát”, de „nálunk még két évtizeddel a kommunizmus vége után is minden törékeny és ingatag” – mondta Adam Michnik.(MTI)

Scroll To Top