Külföldi sajtó Magyarországról – A Politico Orbán és Simicska lehet, hogy kölcsönösen megsemmisítik egymást

Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi szövetségese, Simicska Lajos viszonyáról közölt terjedelmes cikket szerdán a Politico brüsszeli híroldal, amely szerint a jövő évi parlamenti választások előtt a kormányfő legnagyobb aggodalmát nem a demokráciapárti tüntetések vagy az európai uniós bírálatok jelentik, hanem az őt szinte mindenkinél jobban ismerő „milliárdos oligarcha” befolyása.

A cikk szerint a Fidesz számára „létfontosságú” a harc az ellen az az üzletember ellen, aki az „Orbán-Simicska háború” 2015-ös kirobbanása óta a Jobbikot támogatja.
Mint írták, az utóbbi időben az uniós menekültkvóták elleni küzdelem került Orbán stratégiájának középpontjába, ami segített megelőzni a baloldali és liberális ellenzék megerősödését, de ez a politika hatástalan a szintén menekültellenes szélsőjobboldali párttal szemben.
„A korrupciós botrányokkal sújtott, hét éve kormányon lévő Fidesz sebezhető a magukat kívülállóként bemutató erők számára” – hangsúlyozták.
A szerző szerint „vannak jelei Orbán nyugtalanságának”, minthogy a Fidesz népszerűsége csökkent a felmérések szerint, a Jobbik pedig a kormánypárt hitelességét támadja. Bár a Fidesz ma még nagy valószínűséggel nyerne a választásokon, a miniszterelnök tisztában van vele, hogy a bizonytalan szavazók aránya nagy, mintegy 30 százalék.
A Politico bemutatta Orbán és Simicska korábbi szoros kapcsolatát is, amely a cikk szerint azért romlott meg, mert a kormányfő számára kezdett kényelmetlenné válni a milliárdos befolyása. A hírportál szerint azonban sokan úgy vélik, nem egyszerű konfliktusról van szó, a szembenállás azt a kockázatot hordozza magában, hogy kölcsönösen „megsemmisítik” egymást.(MTI)

Scroll To Top