Külföldi sajtó Magyarországról – A Neue Zürcher Zeitung a vasárnapi zárva tartásról

A vasárnapi zárva tartással és a külföldi áruházláncokat érintő terhekkel kapcsolatban a magyar gazdaságpolitikáról írt csütörtöki cikkében a Neue Zürcher Zeitung című svájci liberális-konzervatív napilap.

A cikk szerint az új lépések jól mutatják, hogy az Orbán-kormány előre nem várt módon avatkozik bele a gazdasági életbe. A vasárnapi zárva tartás ötlete eredetileg a kereszténydemokratáktól származik, ám a Fidesz meglepetésre döntött úgy, hogy támogatja a javaslatot, azt azonban nem tudni, miért – vélte a cikk szerzője, és hozzátette: néhány éve a párt még ellene volt a felvetésnek, és a párton belül most is nyíltan fogalmaznak meg kételyeket ezzel kapcsolatban. Az újság munkatársának feltételezése szerint a megváltoztatott döntés mögött a „támadhatatlan” Orbán Viktor pártelnök áll.
A szerző – külföldi befektetőkre hivatkozva – a magyar gazdaságpolitikát a törvényalkotás kiszámíthatatlanságával, a nehéz jövőbeli kilátásokkal és szorongató keretfeltételekkel jellemezte. A nehéz körülményekkel együtt lehet élni, ha az kiszámítható, de a kiszámíthatatlanság rontja a befektetői környezetet – véli a lap.
Majd azzal zárja cikkét, hogy jelenleg a bankszektor is találgat, mert a különadók után a miniszterelnök egy interjúban enyhítésről beszélt. A magyar gazdaságpolitikának valószínűleg az a legnagyobb gyengesége, hogy nem csupán a pénzügyi szektornak Orbán Viktor „ajkán kell csüngenie”, hogy rájöjjön: milyen tervek készülnek vele kapcsolatban.(MTI)

http://www.nzz.ch/wirtschaft/wenn-firmen-an-orbans-lippen-haengen-muessen-1.18446695

Scroll To Top