Külföldi sajtó Magyarországról – A Hospodárské Noviny Orbán Viktorról

Orbán Viktor, az európai vezető címmel közöl jegyzetet kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A magyar miniszterelnök, aki négy éve Tusnádfürdőn elismerését fejezte ki a tekintélyelvű vezetők (Putyin, Erdogan) iránt, az idei nyári szezonban ismét kisebb vihart kavart, amikor megjósolta a liberális demokrácia végét az Európai Unióban és az “illiberális kereszténydemokrácia” irányába való elmozdulást a jövő májusi európai választásokon.
“Orbán Európával szemben provokatőr, aki a kés élén táncol” – jegyzi meg Martin Ehl, a szerző, a tekintélyes jobboldali liberális újság külpolitikai rovatvezetője.
Emlékeztetett Orbán választási sikereire és arra, hogy a magyar miniszterelnök folyamatos bírálója az Európai Bizottságnak.

Az újság szerint Orbán “érzi, hogy esélye van elérni azt, amiről hosszú ideje álmodozik: hogy európai formátumú vezetővé váljon, és az EU-t saját képére, a nemzetállamok szabadabb szövetségévé alakítsa át”.
Orbán ezért üdvözölte Steve Bannonnak, az amerikai populisták vezérének projektjét, hogy a jobboldali populisták a jövő évi európai választásokon fogjanak össze – olvasható a cikkben.
Ha Orbán a jövő évi európai parlamenti választásokat valóban a Tusnádfürdőn elhangzottak szellemében mint Európa új arculatáról folyó küzdelmet fogja kezelni, akkor az új fontos impulzust adna az európai voksolásnak, és új választókat szólíthatnának meg. Ugyanakkor a jelenlegi európai elitnek erőteljesen el kellene mozdulnia a jobb teljesítmény irányában, ha Orbánt le akarja győzni. “Máskülönben Orbánnak az ő álmával valóban esélye van a sikerre” – zárja jegyzetét a cseh Hopodárské Noviny. (MTI)

Scroll To Top