KSH: októberben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom - Gazdasagportal.hu

KSH: októberben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Októberben 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.
A kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta 40 hónapja nőtt éves összehasonlításban, de a januári 1,7 százalékos emelkedés óta az októberi volt a legalacsonyabb növekedés.
Az előző havihoz hasonlítva az üzemanyag fogyasztás fékeződött le a legjobban, 7,7 százalékról 1,2-re, ami 2013 márciusa óta a legalacsonyabb növekedés. Az élelmiszerfogyasztás is kilenc hónapja a legkisebb növekedését mutatta az októberi 1,5 százalékkal a szeptemberi 4,0 százalék után. A nem élelmiszer jellegű termékek keresletének 4,6 százalékos éves emelkedése 27 hónapja, a 2014 júliusa óta a legalacsonyabb mértékű volt.
Az októberi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait december 16-án közli második becslése alapján a KSH.
(MTI)

Scroll To Top