KSH: májusban is csökkentek a fogyasztói árak

Májusban az áprilisival megegyező 0,1 százalékkal csökkentek Magyarországon a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest, míg áprilishoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Ezzel sorozatban második alkalommal csökkentek az árak éves összevetésben, míg az előző hónaphoz hasonlítva idén először mérséklődtek májusban a fogyasztói árak.
Az adat meggyezik az elemzői várakozásokkal.
Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: a vezetékes gáz áprilisi 6,5 százalékos árcsökkenése immár teljes egészében megjelent az adatokban, és 0,2 százalékponttal csökkentette az inflációt, de az élelmiszereknél is folytatódott az éves összevetésű csökkenés. Főként az idényáras élelmiszerek, valamint a liszt, és a cukor éves árindexe mérséklődött – fűzte hozzá.
A szakértő szerint bár éves összehasonlításban második hónapja csökkenek a fogyasztói árak, ez még nem nevezhető deflációnak, mivel a csökkenés kismértékű, és nem a termékek széles körét érinti, ráadásul deflációról hosszabb időtartamú árcsökkenés esetén szokás beszélni.(MTI)

Scroll To Top