KSH: júliusban 1,8 százalékos volt az infláció

Mérséklődött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Májusban szintén 1,8 százalékos volt az éves infláció, áprilisban pedig négy évtizedes mélyponton volt, 1,7 százalékkal.
A KSH jelentésében kiemelte: továbbra is a háztartási energiaárak jelentős mérséklése miatt alacsony az infláció éves üteme. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, míg a szeszes italok, dohányáruk, élelmiszerek és a szolgáltatások átlag felett drágultak egy év alatt.
Mináry Borbála, a KSH statisztikusa szerint júliusban a háztartási palackos gáz árának 10 százalékos csökkentése (tavaly decemberhez képest), továbbá a július 1-jétől bevezetett újabb rezsicsökkentés (szennyvízszippantás, kéményseprés) játszott szerepet az infláció mérséklődésében. Kiemelte még az élelmiszerek közül a zöldségek árának esését, ami szintén az átlagos infláció lassulásának  irányába hatott. Mindez ellensúlyozni tudta az üzemanyagok árának júliusi emelkedését. Megjegyezte, hogy a víz, csatorna, valamint a szemétszállítás díjának szintén júliustól hatályos csökkentése az augusztusi-szeptemberi árindexben jelenik majd meg.
A KSH kedden ismertetett adatai szerint az Európai Unió módszertana szerint számított harmonizált fogyasztóiár-index évi 1,7 százalékos drágulást jelzett júliusban. A szezonálisan kiigazított maginfláció 2,8 százalékra csökkent a júniusi 3,0 százalékról, míg havi összevetésben változatlanul 0,2 százalékot tett ki. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 1,5 százalék volt a júniusi 1,8 százalék után.
A KSH kimutatása szerint júniushoz viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, a burgonya, a friss zöldség és gyümölcs 11 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a tojás ára 3,4 százalékkal, a liszté 3,2 százalékkal, a párizsi, kolbász ára 1,7 százalékkal és a cukor ára 1,4 százalékkal. Drágult a sertéshús 2,1 százalékkal, a csokoládé, kakaó 1,6 százalékkal került többe, mint júniusban, a sajt ára egy hónap alatt 1,4 százalékkal nőtt.
A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak (0,6 százalékkal), ide tartoznak a lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,3 százalékkal kellett többet fizetni. Szintén árnövekedés volt  (0,3 százalékos) a szeszes italok, dohányáruk esetében, a cigaretta 0,7 és a bor 0,6 százalékos drágulása miatt, míg a sör 0,6 százalékkal olcsóbb lett a múlt hónapban. A szolgáltatások hasonlóan 0,3 százalékos havi áremelkedésén belül, az üdülési szolgáltatások 6,7 százalékkal drágultak, mialatt a szemétszállításban 5,9 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető, a kéményseprés és a szennyvízszippantás díjának júliusi csökkentése nyomán.
A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 2,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Csökkent a háztartási energia ára is, 0,4 százalékkal a múlt hónapban,  ezen belül a palackos gázért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
A tartós fogyasztási cikkeknél kisebb mértékű, 0,3 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.
A palackos gáz esetében a tavaly decemberi árakhoz képest, míg a víz- és csatornadíjak, valamint a szennyvízszippantás díja a januári összeghez képest csökkent tíz százalékkal, a szemétszállításért pedig a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók – ismertette a KSH.
Egy év alatt 2012. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 11,1 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek ára , valamint a sertéshúsé 6,8 százalékkal, a sajté 5,7 százalékkal, az étolajé 4,9 százalékkal és a száraztészta is drágult 2,9 százalékkal tavalyhoz képest. Árcsökkenés következett be többek között a tojás és a cukor árában, előbbi 11,5 százalékkal, utóbbi 6,8 százalékkal került kevesebbe az idén júliusban, mint tavaly ugyanilyenkor. Az átlagosnál jóval nagyobb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedett a szeszes italok,  ezen belül 10,4 százalékkal a borok ára és 13,3 százalékkal drágultak a dohányáruk.  A szolgáltatásoknál  szintén átlag feletti, 3,5 százalékos árnövekedést mért a KSH, ezen belül a helyi tömegközlekedés ára 5,3 százalékkal került többe.
Az egyéb cikkek átlag alatt, 1,7 százalékkal drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A tartós fogyasztási cikkekért 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a használt autók, például, 9,2 százalékkal olcsóbbak lettek.
A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent.
A háztartási energia ára 8,8 százalékkal csökkent tavaly júliushoz képest, ezen belül a palackos gázért 7,4, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. júliushoz képest.(MTI)

Scroll To Top