KSH: augusztusban 0,9 százalékkal nőtt az export

Augusztusban az export euróban számított értéke alig 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva a júliusi 11,4 százalékos kiugró teljesítményt követően. Az import 6,1 százalékkal nőtt a szintén kétszámjegyű – 10,8 százalékos növekedés után. A külkereskedelmi többlet mindössze 51 millió euró volt, 381 millió euróval kevesebb a tavaly augusztusinál – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban és májusban csökkent az export éves összehasonlításban, ettől eltekintve az augusztusi a leggyengébb idei adat.
Az év első nyolc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt az export és 6,7 százalékkal az import a múlt év azonos időszakához mérve, a külkereskedelmi mérleg többlete 4,633 milliárd euró volt, 699 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az augusztusi export értéke 7,981 milliárd euró volt, az import 7,930 milliárd eurót tett ki. Az export értéke ebben az évben a legalacsonyabb 457 millió euróval kisebb az előző havinál, de csak 73 millióval maradt el a tavaly augusztusitól. Az import 146 millió euróval volt a júliusinál kisebb, de 454 millióval több az egy évvel korábbinál.
A külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait november 5-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.(MTI)

Scroll To Top