Krím – Orosz katonák elfoglaltak két ukrán korvettet Szevasztopolnál

Orosz katonák csütörtökön elfoglalták a „Luck” és a „Hmelnickij” nevű ukrán korvetteket Szevasztopolnál – közölte a TSzN ukrán televízióval az ukrán haditengerészet egy neve elhallgatását kérő tisztje.

Az értesülés szerint a hadihajókon tartózkodó mintegy 200 fős legénységet a szárazföldre vitték.
Leonyid Poljakov ukrán védelmi miniszterhelyettes sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz katonák a Krím félszigeten folyamatosan megsértik a péntekig érvényben levő fegyverszünetet, és provokálják az ukrán katonákat.
Példaként említette, hogy előző nap orosz fegyveresek megpróbáltak behatolni a szevasztopoli Belbek repülőtér igazgatási területére, és az ukrán katonák levegőbe leadott lövésekkel állították meg a betolakodókat.
A tisztségviselő szavai szerint a szevasztopoli kikötőben veszteglő „Ternopil” nevű ukrán korvett mellett rendszeresen megjelenik az orosz fekete-tengeri flotta egyik vontatóhajója, amelyről az ukrán korvett alá éles gránátokat dobálnak, károkat okozva ezzel a hajóban. Ezen kívül folyamatosan ostrommal fenyegetik az ukrán hajó legénységét.
Közben orosz fegyveresek elfoglalták a Krímben az ukrán védelmi minisztérium rádió- és televíziótársaságának „Briz” nevű helyi csatornáját – közölte Dmitro Timcsuk, a katonapolitikai kutatási központ vezetője Facebook-oldalán. A katonai és a polgári munkatársakkal közölték: döntsék el, akarnak-e a az orosz fekete-tengeri flotta médiaközpontjában dolgozni.
Az ukrán haditengerészeti parancsnokságán közölték, hogy az ukrán flotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt elhagyta az Odesszai kikötőt, hogy a Fekete-tengeren részt vegyen az ukrán határok védelmében. A hadihajó ukrán feltartóztatta és az ukrán felségvizek elhagyására kényszerítette az orosz fekete-tengeri flotta négy hadihajóját, és az azokat kísérő két Mi-35-ös helikoptert.(MTI)

Scroll To Top