Krím: Kijelölték a félszigeten az orosz államhatárt

Kijelölték a Krím félsziget és Ukrajna között az orosz államhatárt – közölte az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat pénteken.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a hatóságnál elmondták, hogy péntektől lépnek hatályba a határátkelési szabályok a Krím félszigeten.
Pjotr Jaros, a migrációs szolgálat munkatársa ugyanakkor arról is beszámolt, hogy csak a közeljövőben döntenek a határátkelőhelyek számáról és helyéről, és még azt sem határozták meg, hogy pontosan milyen szabályok lesznek érvényesek a márciusban Ukrajnától egyoldalúan Oroszországhoz csatolt területről ki- vagy az oda beutazáshoz, illetve ehhez milyen dokumentumokra lesz szükség.
A személy- és áruforgalomra egyelőre semmilyen korlátozás nem vonatkozik – közölte az orosz hírtelevízió.
A március 16-án tartott krími népszavazást követően a szimferopoli parlamentben kikiáltott Krími Köztársaság és a félszigeten különleges státust élvező Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról március 18-án írták alá a megállapodást a moszkvai Kremlben. Harmadnapra az orosz törvényhozás mindkét háza jóváhagyta a megállapodást, amely szerint az Ukrajnához tartozó területek az Oroszországi Föderáció új jogi alanyaivá váltak. Sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismerte el az elcsatolást.
Moszkvában az utóbbi hetekben rendkívüli gyorsasággal születtek meg az intézkedések a Krím félsziget Oroszország jogi, közigazgatási és gazdasági vérkeringésébe kapcsolásáról. Az orosz parlament alsóháza pénteki ülésén újabb, jogharmonizációs törvényjavaslatokat vitat meg.(MTI)

Scroll To Top