Közös megegyezéssel megszüntethetik biztosításukat az Astra ügyfelei

A román Astra Biztosító ügyfeleinek a következő napokban lehetőségük lesz biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával, hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A biztositas.hu arra figyelmeztet, az érintetteknek napokon belül élniük kell e lehetőséggel.

A jegybank közleményében ismerteti: az Astra Fióktelep arról tájékoztatta, hogy a következő napokban a román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító (Astra Biztosító) valamennyi hazai ügyfelének levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről.
A küldemény az Astra Fióktelep részéről előzetesen aláírt megállapodást is tartalmaz a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatályú, közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. Ha a biztosított ezzel egyetért, alá kell írnia a megállapodást, és levélben vagy a dokumentum beszkennelésével elektronikus levél csatolmányaként mihamarabb vissza kell juttatnia az Astra Fióktelep által a levélben megadott elérhetőségek valamelyikére. A közös megegyezés akkor jön létre, ha az ügyfél által aláírt dokumentum szeptember 30. előtt beérkezik az Astra Fióktelephez.
A szerződés közös megegyezéssel való megszüntetése révén a vagyonbiztosítással rendelkező ügyfelek a szerződéses évforduló lejárta előtt át tudnak szerződni más hazai biztosítóhoz. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében ezt össze kell hangolni más biztosítónál – 2015. október 1-jétől hatályos – új szerződés megkötésével, különben a kieső időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni.
Az Astra már nem fogad be kárigényeket és kárkifizetéseket sem teljesít. A román garanciaalap az MNB korábbi közlése szerint az Astra Fióktelep valamennyi ügyfelének, illetve károsultjának teljeskörű kártérítést fizet a román törvények által meghatározott összeghatárig, amely mintegy 100 ezer euró (több mint 30 millió forint) káreseményenként.
A már befizetett, de a román Astra Biztosító által meg nem szolgált időszakra vonatkozó díjakat a román felügyelet mellett működő garanciaalaptól (FGA) lehet visszaigényelni.
Az MNB a héten ismerteti a folyamatban lévő Astra gépjárműbiztosítási kárügyek magyar nyelvű gyors, akadálymentes rendezésének lehetőségét, emellett honlapjának Astra menüpontjában (http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/vezeto-hirek) folyamatosan tájékoztatást nyújt az Astra károsultjainak, ügyfeleinek kártérítéséről – írja a jegybank.
A biztositas.hu közleményében arra figyelmeztet, az ügyfeleknek napokon belül élniük kell az Astra Biztosító által felajánlott lehetőséggel, és új biztosítót kell választaniuk. Amennyiben ugyanis nem fogadják el a felajánlott közös megegyezést, az Astránál maradnak, és káraikat már csak a hamarosan induló román felszámolási eljárás keretében tudják intézni.
Az új szerződések megkötését már kezdeményezni lehet az internetes oldalakon. A biztosítas.hu tájékoztatása szerint az alkuszok minden szükséges információval ellátják az Astrától távozó ügyfeleket, intézik az új biztosítások megkötését, a szerződések rögzítéséhez szükséges egyeztetetéseket már lefolytatták a hazai biztosítókkal.
Az összevont román pénzügyi felügyelet (AFS) augusztus 26-án fizetésképtelenné nyilvánította a romániai Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A romániai hivatalos közlönyben augusztus végén jelent meg a biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról és a felszámolás elrendelésének kezdeményezéséről rendelkező határozat. A román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a magyarországi fióktelep károsultjai esetében, emellett a magyar biztosítási törvény alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.(MTI)

Scroll To Top