Közép-Európa – Rontott londoni előrejelzések az euróövezet miatt

A jelentősen romló euróövezeti kilátások miatt a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság idei teljesítményére adott előrejelzésüket is rontották csütörtökön londoni pénzügyi elemzők, hangsúlyozva ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a három ország már túljutott a mélyponton.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai csütörtökön közölték, hogy a ház az eddigi prognózisában szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosította az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslését.
Ennek a nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében. A cseh gazdaság teljesítményére adott prognózisukat a JP Morgan londoni szakértői stagnálásról 0,2 százalékos visszaesésre módosították, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,3 százalékos GDP-bővülést várnak az idén.
A ház jövőre Magyarországon 1,4 százalékos növekedést valószínűsít az eddigi 1,5 százalékos prognózis helyett; 2014-re szóló csehországi GDP-növekedési becslését 2,1 százalékról 1,9 százalékra vette vissza.
Lengyelországban a JP Morgan londoni szakértői változatlanul 2,6 százalékos növekedést várnak 2014 egészében.
A prognózisok módosításához fűzött indoklásukban a cég szakértői felidézték, hogy a három ország exportjának több mint a fele az euróövezetbe irányul; Németország önmaga a magyar, a cseh és a lengyel kivitel 27 százalékát veszi fel.
A JP Morgan közgazdászai hangsúlyozták: új, lefelé módosított előrejelzésük is változatlanul arra a véleményükre alapul, hogy a három közép-európai gazdaság már túljutott a legrosszabb időszakon, csak a kilábalás valószínűleg a korábban vártnál fokozatosabb lesz.
A ház szerint egyes országspecifikus tényezők is segíthetik különböző mértékben a növekedést; Magyarország esetében ilyen tényező az autóipari termelés bővülése, illetve – csakúgy, mint Lengyelországban – a monetáris enyhítés.
A jelenlegi növekedési környezetben a JP Morgan londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint még további három, egyenként 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés várható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről.
Más nagy londoni házak az utóbbi napokban szintén rontott előrejelzéseket tettek közzé az idei magyar kilátásokról.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól befektetők számára összeállított átfogó tavaszi helyzetértékelésében közölte: új prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2013 egészében 0,5 százalékkal visszaesik. A ház korábban stagnálást várt az idei évre a magyar gazdaságban.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot nem elsősorban a 2013-as magyarországi növekedési folyamatok átértékelése indokolta, hanem jórészt az, hogy a magyar gazdaság a vártnál gyengébb helyzetből kezdte az idei évet.
A cég 2014-re – eddigi előrejelzésének megfelelően – 1,3 százalékos GDP-pluszt jósolt Magyarországnak.
A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a negyedik negyedévről közzétett második KSH-becslés után közölték, hogy az általuk addig várt stagnálásról 0,4 százalékos visszaesésre módosították 2013 egészére szóló magyar GDP-előrejelzésüket, tekintettel a tavalyi negyedik negyedév visszaesésének mértékére.
A magyar GDP-érték a statisztikai hivatal adatai szerint 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, 2012 egészében pedig átlagosan 1,7 százalékkal csökkent.(MTI)

Scroll To Top