Kósa Lajos: a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése közös erőfeszítés eredménye

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése a kormány, az önkormányzatok és a magyar emberek közös erőfeszítésének az eredménye, a konszolidációból a megyei jogú városok jelentős részt vállaltak – jelentette ki Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) Kecskeméten tartott közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Az állam, az államháztartás egésze a magyar emberekkel közösen vállalta azt a konszolidációt, amely révén kikerültünk abból a csapdából, „amelybe az előző Gyurcsány-Bajnai kormány beletaszította az országot” – mondta az MJVSZ elnöke a kétnapos tanácskozás után.
Kósa Lajos hangsúlyozta: a tanácskozáson felhívták a figyelmet arra, hogy a megyei jogú városoknak fel kell készülniük az Európai Unió következő, 2014-től induló költségvetési ciklusára. Azt biztosan lehet tudni, „hogy a jelenlegi fejlesztési tervhez képest teljesen más keretek lesznek meghatározva”, olyan mértékben megváltozik az Európai Unió „fejlesztési rendszere, elvei, szempontjai, hogy amihez eddig hozzászoktunk, az nem lesz releváns” – tette hozzá.
Kósa Lajos szerint, a Magyarország népességének negyedét képviselő megyei jogú városok „jócskán” kivették a részüket abból, hogy „az eladósodást csökkentsük, az államháztartás hiányát a bűvös 3 százalék alatt tartsuk”, és az egész önkormányzati rendszer komoly teljesítményt nyújtott – hangsúlyozta.
Fontosnak nevezte, hogy ezt úgy sikerült elérni, hogy nem változott drámai módon a városok által nyújtott szolgáltatások minősége.
Kósa Lajos beszámolt arról, hogy a közgyűlésen két új intézmény alapításáról döntöttek: létrehozták a közterület-felügyeletek és az önkormányzati adóhatóságok kollégiumát annak érdekében, hogy a rájuk vonatkozó törvényi szabályozást egyszerűsíteni lehessen.
A közgyűlés szeretné elérni, hogy a pályázati rendszerben a „sokszor felesleges, bürokratikus korlátokat” enyhítsék – fűzte hozzá.
Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az unió 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusában a Magyarország részére eredetileg tervezett 18,3 milliárd eurót 20,5 milliárd euró fölé sikerült növelni. Ez nagyon komoly fejlesztési lehetőséget teremt a megyei jogú városok, a városok és a kisebb települések számára egyaránt – mondta.
Véleménye szerint Magyarország a 2014-től induló költségvetési ciklusban „csak úgy tud eredményes regionális fejlesztési programot végrehajtani”, ha a program kidolgozásáig hátralévő fél évben a megyei jogú városok ebben partnerek lesznek.
Deutsch Tamás kiemelte: a „buta vagyokat az ésnek kell felváltani”, ami azt jelenti, nincs olyan „hogy Budapest vagy vidék”, hanem „Budapest és vidék”.
Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a MJVSZ nagyon komoly hangsúlyt kíván arra fektetni, hogy a megyei jogú városok a Magyarországra jutó uniós források elérése mellett az úgynevezett „közvetlen brüsszeli forrásokból minél többet tudjanak elérni”.
Emlékeztetett arra, hogy a magunk mögött hagyott időszakban „Magyarország rosszul teljesített, mert 2010-ig lényegét tekintve egyetlen fillér közvetlen brüsszeli forrás” nem jutott hazánknak, pedig eurómilliárdok álltak rendelkezésre. (MTI)

Scroll To Top