Korrupciós gyanúba került egy német biztosítótársaság

Több mint százmillió euró jutalékot fizetett a Debeka biztosítótársaság Németországban közalkalmazottaknak új ügyfelek megszerzéséért, a társaságnál korrupciós bűncselekmények gyanújával nyomozás indult.

A tíz legnagyobb német biztosító közé tartozó cégnek az utóbbi években nagyjából tízezer közalkalmazott segített új ügyfeleket szerezni a munkatársak körében. 600 eurót kapott, aki közreműködött egy életbiztosítás megkötésében, egy egészségbiztosítási szerződésért 150 euró járt. A Debeka-biztosítással nem rendelkező kollégákra vonatkozó személyes adatokért fejenként 50 eurót fizetett a társaság.
A Debeka szerint nem ütközik törvénybe a tippekkel szolgáló és szerződések megkötésében segédkező közalkalmazottak hálózatának kiépítése és működtetése, mert a cég a közalkalmazotti szféra kölcsönös biztosítói egyesülete, és a vonatkozó jogszabály szerint a közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező munkavállalóknak nem kell engedélyt kérniük a szakmai érdekeiket képviselő szervezetekben végzett tevékenységhez. Ezért tömeges jogsértés nem történhetett, legfeljebb esetenként fordulhatott elő törvénytelenség – ismertették szombati lapok a társaság álláspontját.
Ugyanakkor a koblenzi központú biztosító belső vizsgálatot indított, amelybe bevonta a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó céget. A koblenzi ügyészség ismeretlen Debeka-alkalmazottak ellen nyomoz megvesztegetés és szolgálati titok megsértésére felbujtás gyanúja miatt, illetve ismeretlen közalkalmazottak ellen megvesztegethetőség és szolgálati titok megsértésének gyanúja miatt. Vizsgálatot indított az országos  pénzügyi felügyelet és a Rajna-Pfalz tartományi adatvédelmi biztos is.
Az 1905-ben alapított vállalkozásnak csaknem 5 millió ügyfele van az egészségbiztosítási üzletágban, az életbiztosítási üzletágban pedig összesen több mint 100 milliárd euró értékű biztosítást kezel, a díjbevétele tavaly 3,5 milliárd euró volt.(MTI)

Scroll To Top