Koronavírus – Ukrajnában meghaladta a 37 ezret a fertőzöttek száma

Valamelyest mérséklődött Ukrajnában a koronavírus terjedésének üteme, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma azonban hétfőre meghaladta a 37 ezret – derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Egy nap alatt 681 új esettel 37 241-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal elérte a 1012-őt, míg 16 642-en gyógyultak meg, közülük 133-an az elmúlt napban.
Az új betegek számát tekintve javulás tapasztalható, a megelőző napon még 735, azt megelőzően, szombatra 841, péntekre pedig minden eddigi rekordot megdöntő, 921 új esetet jegyeztek fel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy a 681 új fertőzött június 16. óta a legalacsonyabb napi növekmény az országban.

Előző nap a legtöbb új beteget, 200-at, ismét a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették.
Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján hozzátette, hogy az elmúlt napban újabb 48 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Körükben az eddig azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a hatezret.
Eddig Ukrajnában 569 589 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.
Hétfőtől lépett életbe a kormány rendelete az adaptív, azaz régiónként eltérő országos karantén meghosszabbításáról július 31-ig. Ebben a kabinet új kritériumokat határozott meg arra vonatkozóan, hogy az egyes területeken minek alapján szigoríthatnak, illetve enyhíthetnek a korlátozásokon. Továbbra is érvényben van az az előírás, hogy a kórházi ágyak legfeljebb felét lehet leterhelni, és az elvégzett tesztek számának 100 ezer lakosra számítva el kell érnie a 24-et. A fertőzés észlelési aránya a lakosság számához viszonyítva nem haladhatja meg a 11 százalékot, valamint a növekmény 100 ezer főre a nyolcat – közölte az UNIAN hírügynökség.
Közben a kelet-ukrajnai Harkivban néhány tucatnyian tiltakozóakciót indítottak egy főként csernobili áldozatok, azaz kifejezetten radioaktív sugárzás okozta betegségek kezelésére szakosodott kórház előtt, amelyben Covid-19-betegeket akarnak elhelyezni. A tüntetők szerint egyfelől az intézmény nem alkalmas koronavírusos betegek fogadására, másfelől követelik alkotmányos jogaik betartását a saját kezelésük biztosítására.(MTI)

Scroll To Top