Koronavírus – Tavaszra halasztják a kínai holdújévi nagy felvonulást Párizsban

Tavaszra halasztják a kínai holdújévi nagy felvonulást, amelyet eredetileg vasárnapra terveztek Párizsban, ahol több kínai ember is kezelnek az új típusú koronavírus okozta megbetegedéssel – közölte az ünnepséget szervező egyesület és az érintett párizsi kerület polgármesteri hivatala.

“A kínai közösségnek nincs kedve ünnepelni, a helyzet túl bonyolult azok után, ami jelenleg Kínában történik” – mondta Jérome Coumet, a párizsi kínai negyednek számító XIII. kerület polgármestere.
” A rendezvényt egészségügyi kockázatok és a pszichózis rizikója miatt is elhalasztjuk. Nem tudjuk megszervezni a felvonulást, mert túl sok az aggodalom és a megbélyegzés a közösségünket illetően” – tette hozzá Sacha Lin-Jung, a franciaországi kínaiak egyesületének vezetője.
A franciaországi kínaiak napok óta arra panaszkodnak, hogy megbélyegzik őket és idegengyűlölő támadások áldozatai az utcán és a közösségi oldalakon. Sacha Lin-Jung szerint a kínaiak nem akarnak egy olyan felvonulást, amelyet “inzultálások rontanak el”.

A kínai negyedben minden években megrendezik holdújévi felvonulás ezreket vonz Párizsban, s idén elhalasztják egy későbbi, tavaszi időpontra.
Anne Souyris, az egészségügyi kérdésekért felelős párizsi alpolgármester az elővigyázatosság és a szolidaritás miatt érzi jogosnak a felvonulás elhalasztását.
“Ez egy olyan esemény, amelyen százezrek vannak együtt több órán keresztül. Jóllehet nincs járvány (Párizsban), elővigyázatosnak kell lenni” – mondta a városvezető.
Anne Hidalgo párizsi főpolgármester már múlt vasárnap lemondta az aznapra a kínai holdújév alkalmából Párizsban tartandó rendezvényeket, és Bordeaux-ban, ahol az egyik franciaországi fertőzöttet kezelik, szintén elmaradtak a vasárnapra tervezett ünnepségeket a kínai holdújév alkalmából.(MTI)

Scroll To Top