Koronavírus – Meghalt 137 beteg, 1972-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1972 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: 319 543-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 9429-re emelkedett, a gyógyultak száma 144 234.
Az aktív fertőzöttek száma 165 880. Kórházban 6155 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 19 496-an vannak, a mintavételek száma 2 639 729-re nőtt.
Kiemelték, hogy a járvány lassításáért és a kórházak teljesítőképességének védelméért továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.
Hangsúlyozták: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása.
A második, 70 ezer adag oltóanyagot tartalmazó vakcinaszállítmány szerda reggel érkezett Magyarországra és az eddigi öt kijelölt kórházi oltópont mellett a többi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.
Hétfő délután 6000 ampullányi orosz vakcina is érkezett, a szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték. Ez a tudományos együttműködés lehetőséget ad a magyar hatóságoknak egy újabb vakcina vizsgálatára – írták.

Közölték: 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra továbbiak is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.
Azt írták: a védőoltásra eddig csaknem 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasok postai úton is jelezhetik igényüket a védőoltásra.
A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat – közölték.
Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme – írták, az idősektől azt kérve: fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.
Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, a katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek.
Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.
A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak. Az iskolakezdés előtt az óvodai és iskolai dolgozók önkéntes és ingyenes gyorstesztelést kérhetnek.
Magán- és családi rendezvényeken – például születésnapon – legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.
A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és több kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
“Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon” – írták. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegeknek fenntartott kórházi ágyak száma bővült.
A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (61 405) és Pest megyében (40 131) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 606), Hajdú-Bihar (18 264) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (18 193). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6206).(MTI)

Scroll To Top