Koronavírus – Meghalt 104 beteg, 2610-zel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 104, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2610 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták: 314 164-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 8833, a gyógyultaké 123 989.
Az aktív fertőzöttek száma 181 342. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti.
Kórházban 6006 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 489-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 29 961-en vannak, a mintavételek száma 2 597 804-re emelkedett. Közölték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbított, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.
A kormányzati portálon figyelmeztetnek arra, hogy a kijárási tilalom péntektől már ismét érvényes: a korábbiaknak megfelelően az este 8 órától hajnal 5 óráig tartó időszakra vonatkozik, és szilveszterkor is életben lesz.
Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

Szombat reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina, az egészségügyi dolgozók beoltása vasárnap kezdődik. Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik, 2021-ben megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.
Védőoltásra már több mint 300 ezren regisztráltak a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A nyugdíjasoknak december folyamán kézbesítik azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztat a regisztráció lehetőségéről.
A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett. A családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítja a kormány. Kiegészül a bértámogatási program. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken. A gyermeket nevelő és gyermeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönnel segíti a kormány.
A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját. A vásárlás során továbbra is kötelező maszk viselése. Az időseket arra kérik, hogy kerüljék a zsúfolt üzleteket!
A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, a 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sportolás közben, valamint a parkokban, közterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények – így a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik és állatkertek, korcsolyapályák – használata tilos.
A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális oktatás után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és január elején a pedagógusoknak biztosított az ingyenes gyorsteszt, amelyre már lehet regisztrálni. Magán- és családi rendezvényeken legfeljebb tízen, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg. A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A portálon hangsúlyozzák: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik, hogy mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása, a háziorvosok ellátása az influenza elleni védőoltással folyamatos.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (60 562) és Pest megyében (39 601) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 419), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 005), Hajdú-Bihar (17 858) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (15 630). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6067).(MTI)

Scroll To Top