Koronavírus – Elhunyt 214 beteg, 17 834 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Kétszáztizennégy, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 17 834 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn. Hozzátették: eddig 5 974 514 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 754 475-en a második, 1 millió 369 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 909 998-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 398 ember, a gyógyultak száma 810 014-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 68 586.
Kórházban 3980 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 334-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 25 467-en vannak, a mintavételek száma 7 628 027.
Kiemelték: a járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány november 22-28. között oltási akcióhetet indít. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat vagy a második, harmadik oltást felvenni kívánókat. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtják az igényelt mennyiségű oltóanyagot – tették hozzá.

Mint írták, az oltási akcióhét során az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltás beadása érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják, akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltást akarják felvenni.
A kormányzati portál emlékeztet arra, hogy novembertől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, valamint az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérik. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.
Azt javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint négy hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő, harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra.
Megjegyzik: az új megbetegedéseket a delta vírusvariáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (161 934) és Pest megyében (125 923) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (55 182), Győr-Moson-Sopron (47 881) és Hajdú-Bihar megye (48 465). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 19 077 fertőzöttel.(MTI)

Scroll To Top