Koreai-fésziget – Hague: nincs jele katonai készülődésnek Észak-Koreában

Nincsenek arra utaló jelek, hogy Észak-Korea nagyszabású hadműveletre készülne – mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az elmúlt hetekben nem történt kívülről megfigyelhető változás az észak-koreai társadalom életében, és a szárazföldi erők olyan jellegű átcsoportosítását sem lehet érzékelni, amilyenre egy „totális konfliktus” felkészülési időszakában számítani lehetne.
Hague szerint az utóbbi időszak fejleményei mögött az állhat, hogy az észak-koreai rezsim a társadalom „intenzív militarizálását” igyekszik igazolni az ország elleni külső fenyegetésről szóló, egyre élesebb retorikával.
A brit külügyminiszter szerint ehhez hasonlót már sokszor lehetett tapasztalni önkényuralmi rezsimek részéről a történelem során. Észak-Korea olyan időszakban fejleszti rakétáit, amikor az ország lakosságát rendszeres és súlyos élelmiszerhiányok sújtják, „ennek igazolására pedig külső fenyegetésre van szükség, amelyre hivatkozni lehet” – mondta Hague a vasárnapi BBC-műsorban.
A miniszter szerint „óriási szakadék tátong” Észak-Korea katonai ambíciói és gazdasági realitásai között.
„Az emberek két kezükkel művelik a földet, még egy traktorjuk sincs, vannak viszont közepes és nagy hatótávolságú rakéták mozgatására alkalmas gépezetek (…) Ezen az úton haladva Észak-Korea végül egy barátok nélküli, nemzetközileg – még Kínától is – elszigetelt, csődben lévő országgá válik” – fogalmazott a brit külügyminiszter.
Hague szerint ugyanakkor megvan a veszélye annak, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben az észak-koreai rezsim „esetleg elszámítja magát”.
Ennek kockázataira a vasárnapi brit lapok is felhívják a figyelmet. A konzervatív The Sunday Times elemzése szerint előfordulhat például, hogy Phenjan korlátozottnak szánt szárazföldi vagy haditengerészeti műveletbe kezd, amely azonban „durva ellencsapáshoz” vezet az Egyesült Államok és Dél-Korea részéről.
A BBC műsorvezetőjének kérdésére, miszerint lehetséges-e, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető „nem komplett”, William Hague kitérően csak annyit mondott: nem ismeri személyesen Kimet, és nem kíván találgatásokba bocsátkozni Kim Dzsong Un viselkedésének „pszichológiai” indítékairól. Megismételte ugyanakkor, hogy az önkényuralmi rezsimek – saját rövid távú túlélésük szempontjából „teljesen racionálisan” – gyakorta kreálnak a jelenlegi phenjani retorikához hasonló módon külső ellenségeket. (MTI)

Scroll To Top