Koreai-félsziget – Kerry a koreai válságból való kiutat keresi Pekingben

Rendkívüli kihívást jelentő kérdések állnak előttünk – jegyezte meg a Koreai-félszigeten uralkodó helyzetre is utalva John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Pekingben, ahol vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel kezdett tárgyalásokat.

Kerry jelezte: Washington szerint Kína kulcsszereplője a Koreai-félszigeti válság megoldásának, sok múlik azon, hogy mennyire képes érvényesíteni befolyását Phenjanra.
A kínai külügyminiszter a koreai válságra utalva egyetértett azzal, hogy Kerry „kritikus” időszakban érkezett a kínai fővárosba.
A szintén Kínában tartózkodó Laurent Fabius, francia külügyminiszter a francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a kínai vezetők rendkívüli mértékben aggódnak a válság miatt és – mint hozzáfűzte – mindent megtesznek a feszültség csökkentése érdekében.
Kerry tárgyalásai kapcsán a kínai média a kétoldalú kapcsolatokra is utalt, kiemelve: vezető diplomaták körében felvetődött a kínai-amerikai viszony fejlesztését szolgáló „ütemterv” szükségessége. Kerry maga is hangsúlyozta, hogy országa a kapcsolatoknak azt az a modelljét keresi, amely a leghatékonyabb a problémák megoldására.
Vang megismételte azt a kínai részről rendszeresen hangoztatott igényt, hogy Washington és Peking nézetkülönbségeit a „kölcsönös tisztelet” szellemében rendezzék.
Kerry, aki külügyminiszterként először jár Pekingben, szombaton találkozik még a kínai államelnökkel, a kormányfővel és a külügyeket felügyelő államtanácsossal. Az amerikai politikus a dél-koreai fővárosból érkezett Pekingbe, ahonnan vasárnap Tokióba utazik tovább. (MTI)

Scroll To Top