Költségvetési többlet a német tartományoknál

A 16 német tartomány évek óta első alkalommal ért el együttesen költségvetési többletet – közölte vasárnap kivonatosan a Handelsblatt online kiadása a lapban hétfőn megjelenő cikket.

A 16 német tartományi pénzügyminisztérium az idei első félévben együttesen 94 millió euróval több bevételre tett szert kiadásainál. Egy évvel korábban a tartományi költségvetések együttesen még 2,7 milliárd euró hiányt mutattak.
A lap hétfői számában megjelenő kimutatás szerint a legnagyobb többletet Bajorország, Szászország és Berlin érte el az első félévben.
Berlinben az egy lakosra jutó többlet 222 euró, Szászországban pedig 242 euró volt. A főváros meglepően jó pénzügyi helyzete újraoszthatja a lapokat a tartományok közötti pénzügyi kiegyenlítésről folyó vitában. Berlin ugyanis messze a legnagyobb haszonélvezője a szövetségi finanszírozási kiegyenlítésnek. Tavaly csak három nettó befizetője volt a rendszernek: Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen.
Bajorország és Hessen már korábban a szövetségi alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, mert méltánytalannak tartják terheiket. A legújabb adatok, úgy tűnik, alá is támasztják panaszaikat, miután a kiegyenlítés haszonélvezői közül hat tartomány ért el költségvetési többletet, miközben Baden-Württemberg és Hessen deficittel zárta a félévet.(MTI)

Scroll To Top