Klaus: Oroszországnak joga van ahhoz, hogy önálló utat járjon - Gazdasagportal.hu

Klaus: Oroszországnak joga van ahhoz, hogy önálló utat járjon

Oroszországnak joga van ahhoz, hogy a fejlődés önálló útjára lépjen, és tragikus hiba lenne, ha ezért éppen most kizárnánk Európából – jelentette ki Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök pénteken a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

“Oroszország megérdemli, hogy megírja új történelmét, megtalálja saját útját, és a nemzetközi színtér aktív szereplője legyen. Az ukrajnai tragikus helyzetet én belső ukrán problémának, nem pedig ukrán-orosz vagy Oroszország és a Nyugat közti problémának tartom” – fejtette ki Klaus beszédében, amelyet a róla elnevezett intézet küldött meg az MTI prágai tudósítójának.
Az európai integrációt ellenző nézeteiről elhíresült Klaus azt mondta, hogy a mai nyugati társadalmi modell a kommunista rendszerből kiszabadult kelet-európaiak számára csalódást okozott.
“A világnak azon részében, ahol élünk, leszámoltunk a kommunizmussal, de helyette európai szocializmust kaptunk” – vélekedett a jobboldali politikus, aki 2013-ig, tíz éven át volt a Cseh Köztársaság elnöke, s korábban miniszterelnök és képviselőházi elnök is volt.
“Számunkra ez csalódást jelent. Mi valami mást akartunk. A mai európai gazdasági rendszer nagyon messze van a szabad piacgazdaságtól, az Európai Unió parlamenti demokráciája nem jó példája a pluralista parlamenti demokráciának (…) Az európai nemzetek szuverenitása elveszett az összeurópai intézményekben” – vélekedett Klaus.
“Nem lenne szabad elfelednünk, hogy a mai világ problémáinak jelentős része összefügg a Nyugat helyzetével, identitásának fokozatos elveszítésével, kulturális és civilizációs leépülésével, gazdasági hanyatlásával. A mai világunk problémáihoz ott kellene keresni a kulcsot” – hangsúlyozta a volt cseh államfő szentpétervári beszédében.(MTI)

Scroll To Top