Kiszivárgott beszéde szerint mégsem liberális reformer a leendő kínai elnök

Bár sokan politikai reformokat is reméltek tőle, semmilyen, a Kínai Kommunista Párt (KKP) hatalmát gyengítő rendszerbeli változást nem támogat Hszi Csin-ping leendő kínai elnök egy kiszivárgott beszéde szerint.

A beszédet a német Deutsche Welle kínai nyelvű internetes oldala idézi: a portál az 1989-es demokratikus mozgalomban való részvételéért kétszer is bebörtönzött újságírónő, Kao Jü tollából közölt elemzést.
A kiszivárgott beszéd Kao információi szerint decemberben hangzott el, azt a KKP tagjai számára is csupán a múlt héten tették nyilvánossá. A beszédben Hszi Csin-ping, a Hu Csin-tao jelenlegi államfőt Kína élén márciusban váltó pártfőtitkár megcáfolja azokat a korábbi véleményeket, amelyek liberális reformernek állították be.
Hszi a kommunista ideológia fontosságáról beszél, mondván, ha annak víziója elvész, irányt veszít a párt, ezért a marxizmus-leninizmus, a Mao Ce-tung-i gondolatok és Teng Hsziao-ping elméletének fenntartására is szükség van. A kínai álom egy eszmény, s ennél is magasabb eszmény a kommunizmusé – fogalmazott Hszi.
A pártfőtitkár sürgette a párt tagjait, hogy tanuljanak a Szovjetunió felbomlásából. Annak egyik fő okaként Hszi az eszmék és a hit megingását nevezte meg, hozzátéve, a Szovjetunió történelmének és kommunista pártjának, Leninnek és Sztálinnak elutasítása „történelmi nihilizmushoz vezet és a párt szervezetét minden szinten aláássa”. A leendő elnök szerint a Szovjetunió felbomlását tanulmányozva fontos tanulság vonható le a hadsereg szerepével kapcsolatban is, amely azt erősíti meg: annak a párt vezetése alá kell tartoznia. A Szovjetunióban a hadsereg depolitizált volt, azt elválasztották a párttól, utóbbinak így végül nem volt eszköze a hatalom gyakorlására. „Arányosítva a szovjet kommunista pártnak több tagja volt, mint a kínainak, senki nem volt ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy felálljon és megakadályozza a felbomlást” – fogalmazott Hszi.
A változásokkal kapcsolatosan a pártfőtitkár úgy fogalmaz: Kína nincs lemaradásban a reformok terén, kérdés az, mit kell és mit nem kell megreformálni. Vannak olyan dolgok, amik még változtatásra várnak, vannak olyanok, melyeket nem lehet és olyanok is, melyeket sosem fognak megváltoztatni. A reformok nem a nyugat univerzális értékeinek irányába, hanem a kínai sajátosságokkal kikövezett szocialista úton való elmozdulást jelentik – véli Hszi.
Csak a szocializmus mentheti meg Kínát. Csak a reform és nyitás eredményezheti az ország, a szocializmus, a marxizmus fejlődését – tette hozzá a pártfőtitkár, liberális vagy politikai reformok megemlítése nélkül. (MTI)

Scroll To Top