Kínai-vietnami területi vita – Peking tárgyal, de nem enged

Minden jel szerint nem a dél-kínai-tengeri területi vita megoldását szolgáló kompromisszumos javaslatokkal érkezett Hanoiba a kínai kormány legmagasabb rangú külügyi diplomatája, aki szerdán tárgyalt a vietnami külügyminiszterrel, egyben miniszterelnök-helyettessel – ez derült ki a kínai külügyminisztérium szóvivőjének szerdai tájékoztatójából.

A Jang Csie-cse államtanácsos és Pham Binh Minh találkozójáról eddig megjelent sajtóértesülések szerint a felek között az elmúlt idők legfeszültebb légkörében nem sikerült áttörést elérni; úgy tudni, hogy Hanoi és Peking álláspontja nem közeledett egymáshoz.
Hua Csun-csing külügyi szóvivő Pekingben azt hangoztatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok holtpontra jutásáért teljes mértékben Hanoit terheli a felelősség, mivel vietnami részről megszakítás nélkül zavarják egy kínai fúrótorony működését a Dél-kínai-tengeren. A kínai álláspont szerint a kínai vállalat tevékenysége teljes mértékben jogos, az ország pedig minden szükséges eszközzel meg fogja védeni szuverenitását, tengeri jogait és érdekeit, ahogy a szóban forgó projekt biztonságát is.
Hua úgy fogalmazott, hogy Kína kész a kapcsolatokat fenntartani Vietnammal, de Hanoinak le kell állítania a kínaiak zavarását, a téma körüli “felhajtást” és új viták kezdeményezését. Hozzáfűzte: “megfelelőképpen” kell a múlt havi – halálos áldozatokkal járó – Kína-ellenes zavargások következményeit is kezelnie.
Jang Csie-cse Hanoiban megállapította, hogy a kínai-vietnami kapcsolatokat nehézségek terhelik, s jelezte, hogy a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának utasítására jött tárgyalni. A Hszinhua hírügynökség szerint arról beszélt, hogy a két országnak kezelnie kell tudni a helyzetet, fenn kell tartaniuk a kétoldalú kommunikációt, s nézeteltéréseik rendezésére politikai és diplomáciai erőfeszítéseket kell tenniük. Ismét hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Hszisa/Paracel-szigetek Kína területének elválaszthatatlan részét képezik, s ez vitán felül áll.
Jang szerdai programjának része a találkozás Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel és Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával.
Vietnam hevesen reagált arra, hogy május elején egy kínai olajfúrótornyot vontattak a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizeire. Peking viszont nem látott abban semmi kivetnivalót, és némileg meglepte szomszédjának reakciója. Ezt követően vietnami és kínai hajók több százszor ütköztek a vízen, felbőszült vietnamiak kínai, tajvani és más érdekeltségű üzemeket gyújtottak fel, illetve romboltak le, a zavargásokban több mint százan megsérültek. Peking mintegy háromezer kínait evakuált.
Kína dokumentumokkal, történelmi hivatkozásokkal igyekszik igazolni, hogy az egyébként igazgatása alatt álló terület ősidők óta kínai fennhatóság alá tartozik, s azt állítja, hogy ezt Vietnam az 1970-es évek közepéig nem is vitatta. Hanoi elsősorban az ENSZ tengerjogi egyezményére hivatkozik, amely szerint a parttól számított 200 tengeri mérföldig terjedő terület az adott állam kizárólagos gazdasági övezete, s a szóban forgó olajfúrótorony ezen belül volt, illetve van még ma is.(MTI)

Scroll To Top