Kínai és japán hajók néznek farkasszemet egymással a Kelet-kínai-tengeren

Kínai őrhajók a Kelet-kínai-tengeren végzett rutinjárőrözés közben a Tiaojü-szigetek körüli vizeken japán hajókra bukkantak – közölte a kínai állami óceánügyi hivatal tájékoztatása alapján a Hszinhua hivatalos hírügynökség kedden.

A hivatal közleménye szerint, amint a három kínai hajó felfedezte a japánokat, további öt hajót vezényeltek a térségbe. A nyolc hajó különböző szögekből figyeli a japán hajókat – tudatja a hivatali közlemény.
Sajtójelentésekből ismert, hogy egy japán jobboldali csoport, a Ganbare Nippon tagjai indultak útnak a japánul Szenkaku-szigetekként ismert, vitatott hovatartozású területhez. Úgy tudni, a hajók fedélzetén több mint 80 aktivista van, s a japán parti őrség több hajója kíséri őket.
Tavaly ugyanez a csoport szállt partra a szigeteken, kiváltva a kínaiak heves tiltakozását. A japán kormány hivatalosan nem engedélyezi, illetve engedélyhez köti a partraszállást a szigeteken. A csoport ezúttal állítólag nem készül a szigetekre, csupán körbe akarja hajózni azt.
Kína tavaly szeptember óta most küldött a legnagyobb számban hajókat a lakatlan szigetekhez, amelyek többségét 2012 őszén Japán államosította. Peking és Tokió között azóta az elmúlt évtizedek legsúlyosabb diplomáciai válsága alakult ki.
Tokió nem hajlandó vitát nyitni a kérdésben, miközben Peking határozottan azt állítja, hogy a szigetek ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, azok feletti szuverenitása jogi és történelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen. Azt sem ismeri el, hogy a szigetek japán ellenőrzés alatt állnának, ezért hajóival rendszeres járőrtevékenységet folytat a térségben. A felek folyamatosan provokációval vádolják egymást. (MTI)

Scroll To Top