Kínai-amerikai együttműködés a kiberbiztonság területén

Kína és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy közös munkacsoportot hoz létre a kiberbiztonság területén felmerült problémák kezelésére – tájékoztatta az újságírókat John Kerry amerikai külügyminiszter pekingi tárgyalásait követően, szombaton.

Kerry hangsúlyozta, a kérdésben mielőbbi lépésekre van szükség, mert a hackertámadások hatással vannak a pénzügyi szektorra, a bankokra, az élet minden területére és minden ország érdeke megvédeni a polgárait, a jogait és infrastruktúráját. Washington nemzetbiztonsági kockázatként kezeli e támadásokat – tette hozzá.
Vang Ji kínai külügyminiszter maga is közös erőfeszítések megtételét szorgalmazta és megismételte kormánya álláspontját, miszerint Peking a hackertámadások minden formáját ellenzi.
John Kerry és Jang Csie-cse kínai államtanácsos szombaton egy energiaügyi együttműködésről rendezett szemináriumon vett részt, amelyet követően megállapították, hogy a megújuló energia, az energiatakarékosság, az energiabiztonság és a környezetvédelem terén együttműködésük elmélyítésére van szükség. Közös közleményben rögzítették, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében szintén közös munkacsoportot hoznak létre.
Pekingben a kínai külügyi szóvivő a látogatáshoz kapcsolódóan bejelentette, hogy Kína és az Egyesült Államok júliusban Washingtonban megtartja a stratégiai és gazdasági együttműködési tárgyalások újabb, immár ötödik fordulóját, amelyen kétoldalú és globális kérdések kerülnek napirendre. (MTI)

Scroll To Top