Kínában új százjüanost adnak ki

Új százjüanost hoznak forgalomba novemberben Kínában, a legnagyobb címletű bankjegyet ellátják a hamisítást megnehezítő újabb elemekkel, de a dizájn lényegében marad Mao Ce-tung néhai államelnök portréjával együtt – jelentette be a kínai jegybank hétfőn.

Az új elemek azt is segíteni fogják, hogy a bankjegyet a számlálógépek és az elterjedt ATM-automaták könnyebben felismerjék – közölte a Kínai Népi Bank szóvivője újságírókkal. A változtatások elsődleges célja elmondása szerint az, hogy semlegesítsék az ismert hamisítási technológiákat, és megnehezítsék a jövőben próbálkozók dolgát.
Az 1999-ben kibocsátott ötödik jüan-sorozatnak ez lesz a harmadik kiadása. Az első sorozatot még a kínai polgárháború időszakában, 1948 decemberében adta ki az akkor alapított központi bank.
A második, 2005. évi kiadással összehasonlítva most néhány színbeli és grafikai változtatást hajtanak végre, továbbá a sorozatszámot nemcsak a baloldalon szerepeltetik, hanem a jobb oldalon is függőlegesen, a biztonsági csík mellett.
Kínában a bankjegyhamisítás soha nem látott méreteket öltött, tavaly 532 millió jüan névértékben foglaltak le az eredetire megtévesztésig hasonlító bankókat, míg 2012-ben 329 millió jüan névértékű hamis pénzt koboztak el.
A hamis bankjegyek több mint 90 százalékát a dél-kínai Kuangtung tartomány keleti részében gyártják; a hatóságok itt minden évben körülbelül ezer esetben indítanak nyomozást. Egy hamis 100 jüanos (4500 forint) első gazdájához általában 6 jüanért (274 forint) kerül, előfordul, hogy az interneten is hozzá lehet jutni.
A hongkongi South China Morning Post című lap szakértője szerint a lépés mindenképpen növelni fogja a jüan iránti bizalmat, de úgy vélte, emellett a kínai nemzeti valuta stabilitását szolgáló reformra is szükség van. Hu Hszing-tou szerint ennek részként viszont a kormánynak a jövőben kevesebb százjüanost kellene nyomnia.(MTI)

Scroll To Top