Kína visszafogott gazdasági növekedéssel számol az idén

Kína az idén változatlanul 7,5 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő, kilenc millió új munkahelyet kíván teremteni a városokban, és az éves infláció mértékét 3,5 százalék alatt tartaná – hangzott el a kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) nyitó plenáris ülésén kedden.

A beszámoló és az azzal kapcsolatos szakértői megjegyzések elsősorban a világ második gazdasága előtt álló feladatokra összpontosítottak. A kínai központi televízió kommentátorai megjegyezték: az eddigi eredmények elismerésre méltóak, de hiába bővült a kínai gazdaság az elmúlt tíz évben a duplájára, az előtte álló problémákból ítélve a korábbiaknál sokkal nehezebb évek várnak rá.
A szerkezeti átalakítás, a hatékonyság növelése, a világpiaci tendenciák hatásainak kezelése, az egyenlőtlen fejlődés korrekciója, a már felismert teendők továbbra is a jövőbeni feladatok között szerepelnek.
A kínai kormány a költségvetési hiányt 1,2 trillió jüanra tervezi (191 milliárd dollár) az idei évre, 400 milliárd jüannal (64,2 milliárd dollár) többre, mint tavaly. Ebből 850 milliárd a központi kormányzatot terheli, míg 350 milliárd jüant tesz ki a helyi önkormányzatok nevében kibocsátandó kötvények értéke.
Az indoklás szerint a hiány növelését a korábbi adócsökkentések indokolják,  ezek következtében mérséklődtek a bevételek, miközben nőnek a kormány állandó költségei. A GDP-arányos államadósság biztonságos – körülbelül 2 százalékos – szinten marad – állapította meg a jelentés.
A növekvő kiadások népjóléti célokat – a gazdasági növekedés fenntarthatóságát, valamint a strukturális módosításokat  – szolgálnak. Ennek részét képezik az oktatás, az egészségügy és a társadalombiztosítás kiadásai. Hosszú távon – jegyzik meg a szakértők – a hiány növekedése hozzájárul a belső fogyasztás bővüléséhez és a gazdasági növekedés fenntartásához, továbbá lehetőséget teremt újabb adók mérséklésére. Ven Csia-pao miniszterelnök takarékos kormányzati adminisztrációs működést ígért.
Peking az éves infláció mértékét a tavalyi négy százalékos terv helyett az idén 3,5 százalék körülire tervezi, a regisztrált városi munkanélküliséget pedig 4,6 százalék alatt kívánja tartani.
A beszámolóban hangsúlyozott szerepet kaptak a környezetvédelmi teendők, a levegő-, a víz- és a talajszennyezés megállítása, a károsanyag kibocsátás megfékezése, a természeti erőforrások védelme, az azokkal való takarékosság. Ennek érdekében szigorú szabványokra, törvényekre, rendelkezésekre, illetve azok végrehajtatására van szükség – hangzott el. (MTI)

Scroll To Top