Kína nagyvárosaiban még mindig emelkednek az ingatlanárak

Szinte minden nagyobb kínai városban nőttek a lakásárak márciusban, amit a szakemberek a kiszivárgott, majd bejelentett kormányzati szigorítások okozta piaci pezsgéssel magyaráznak.

A legfrissebb adatokat csütörtökön közölte az országos statisztikai hivatal. Ezek szerint a 70 vizsgált városból 68-ban mutatták ki az ingatlanárak emelkedését, míg egy hónappal korábban ez 66 városra volt jellemző.
A legnagyobb, „első körbe” tartozó városokban mérték februárhoz képest a legnagyobb mértékű drágulást is. Sanghajban 3,2 százalékosat, Sencsenben 2,8, míg Pekingben 2,7 százalékost. Egyedül a kelet-kínai Vencsouban mérséklődtek az árak.
Éves bázison összesen 67 városra jellemző az ingatlanárak emelkedése, míg februárban ez a szám még 62 volt.
A két csúcstartó Peking és a dél-kínai Kanton város, amelyekben 11,2 százalékos áremelkedést regisztráltak.
A hivatal vezető statisztikusa, Liu Csien-vej szerint a kormány közelgő korlátozó intézkedéseinek híre lázba hozta az embereket, és a kereslethullám hatására az ingatlanfejlesztők leállították kedvezményeiket, sőt helyenként megnövelték az árakat.
Peking és Sanghaj – központi ösztönzés hatására – március végével jelentette be a túlfűtött ingatlanpiac hűtését szolgáló csomagját. Ennek része, hogy az egyedülálló pekingi állandó lakosok, akik korábban nem vásároltak lakást, már csupán egyetlen lakás vásárlására jogosultak. A sanghaji vezetés pedig arról döntött, hogy megtiltják a bankoknak a hitelnyújtást olyan ügyfelek számára, akik harmadik vagy a feletti számú lakásukat kívánják megvásárolni.
Mindkét nagyváros a korábbinál nagyobb összegű előleg befizetését teszi kötelezővé a második lakás vásárlásánál. A két önkormányzat a jövőben ragaszkodni fog az ingatlaneladásokra alkalmazott 20 százalékos nyereségadóhoz.
A főváros ezzel egy időben azt ígérete, hogy 2013-ban 70 ezer szociális lakást épít. Sanghaj az idén 10 ezret készül átadni.
Egyes felmérések szerint Pekingben az idén január első felében a lakások négyzetméterenkénti átlagára meghaladta a 25 400 jüant (970 ezer forint). A nagyvárosok jelentős részében az elmúlt öt évben megduplázódtak a lakásárak. A központi kormány kezdeményezésére több önkormányzat is módosított az ingatlanpiac szabályozásán.
Megfigyelők szerint a piacon áprilistól már érezhető némi változás, s idővel az árak stabilizálódására lehet számítani. A második negyedévben az ingatlanberuházók is már érezni fogják a piaci mozgás hatásait, ami számukra várhatóan gyengébb eredményeket jelent. (MTI)

Scroll To Top