Kamatdöntés – Elemzők újabb 25 bázispontos csökkentést várnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa várhatóan folytatja a tavaly augusztusban megkezdett egyenletes kamatcsökkentési ciklust, és keddi kamatdöntő ülésén újabb történelmi mélypontot jelentő 4,75 százalékra csökkenti a kéthetes jegybanki kötvényre kínált alapkamatot – vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők.

A megkérdezett 20 elemző túlnyomó többsége jelezte, hogy ismét 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Egy elemző 50 bázispontos csökkentést, míg egy másik kamattartást valószínűsít. Az MNB ezzel a kilencedik egymást követő alkalommal csökkentené az irányadó kamatot.
A tanács legutóbbi kamatdöntő ülését követően jelezte: további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs nyomás mérsékelt marad, és a pénzügyi piaci környezetet övező bizonytalanság csökken.
A további kamatcsökkentés mellett szól, hogy az áprilisban ismertetett adatok szerint márciusban ismét a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a fogyasztói árak éves emelkedési üteme. A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint márciusban 2,2 százalékos éves infláció volt, ami megfelel a jegybank 3 százalékos inflációs céljának.
Erősítheti a kamatcsökkentési hajlandóságot az is, hogy az euró forintárfolyama a 300 forint alatti szintre tért vissza. A legutóbbi, március 26-i kamatdöntés idején 305 forint körül volt az euróárfolyam.
Elemzők szerint a legnagyobb kérdés immár az, hogy meddig folytatja a kamatcsökkentési ciklust a jegybank. Néhány hónappal ezelőtt elemzők még azzal számoltak, hogy a Gerhardt Ferenc monetáristanács-tag által jelzett 4,5-5,0 százalékos „egyensúlyi kamatszint” környékén állhat meg a ciklus. A Reuters legfrissebb felmérése szerint azonban egyre több elemző várja azt, hogy az év végére 4,0 százalékra süllyed az alapkamat.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanakkor március legvégén kiadott országjelentésében jegybank által folytatott politika veszélyeit hangsúlyozó markáns véleményt fogalmazott meg. Úgy fogalmazott: jóllehet, a javuló külső finanszírozási környezet elősegítette az elmúlt időszakban a monetáris kondíciók lazítását, a csökkenő infláció nem kellően „lehorgonyzott”, így körültekintő jegybanki magatartásra vallana egy szünet a kamatcsökkentési ciklusban.
A monetáris tanács márciusban kilencfős létszámmal ülésezett, miután Matolcsy György elnöki kinevezésével párhuzamosan egy alelnökkel és egy külső taggal bővült a testület. Áprilisban azonban vélhetően ismét hét fővel ülésezik a tanács, mivel Karvalits Ferenc alelnök mandátuma lejárt, Király Júlia alelnök bejelentette lemondását, helyére pedig a köztársasági elnök – a miniszterelnök javaslatára – várhatóan Gerhardt Ferencet, a tanács eddigi külső tagját nevezi ki.
A jegybank kedden, két órakor hirdeti ki a kamatdöntést, és ezután egy órával hozza nyilvánosságra a monetáris tanács közleményét. (MTI)

Scroll To Top