Az NGM kizárja az offshore cégeket a könyvelői továbbképzési akkreditációból

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kizárja az adóelkerülést választó cégek részvételét a könyvelők kötelező továbbképzésből.

A tárca pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: Az NGM kezdeményezi, hogy csak olyan társaság vehessen részt a könyvelői gárda kötelező továbbképzésében, amely jó példát mutat, azaz nem áll fenn annak a veszélye, hogy működése során az adóelkerülést választja.
Az előzetes elképzelések szerint a tárca az akkreditációért folyamodó cég számára – a közbeszerzési eljárásban már alkalmazott – nyilatkozattételi kötelezettséget írna elő. A nyilatkozatnak köszönhetően pedig az adóelkerülést célzó, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, offshore hátterű gazdasági társaságok akkreditációs kérelmét azonnal elutasítják.
A minisztérium már megkezdte a munkát annak a jogszabály-módosítási javaslatnak a kidolgozása érdekében, amely a jövőben megtiltaná azoknak a cégeknek az akkreditációját, amelyek offshore tulajdonosi háttérrel rendelkeznek.
Az NGM emlékeztet: az elmúlt évtizedben kiemelt nemzetközi figyelmet kapott a nemzetközi adóelkerülés elleni küzdelem. Ebben a harcban kulcsfontosságú szerepe van a szakmának, így e tekintetben a Nemzetgazdasági Minisztérium nem lehet elnéző a könyvelők kötelező továbbképzésében résztvevő társaságokkal szemben.
Kiemelik, hogy a könyvelők színvonalas továbbképzése manapság elemi szakmai kényszer. Ha a könyvelők nem tartanak lépést a változásokkal, ismereteik hiányosak, bizonytalanok lesznek. Ennek veszélye, hogy a vállalkozások vezetői is bizonytalanná válnak a rájuk háruló feladatok elvégzése során, így működésük során gazdasági jogszabályi előírást sérthetnek. (MTI)

Scroll To Top