Kína maradt a mikroprocesszorok legnagyobb felvevőpiaca tavaly is

Kínában tavaly 143,3 milliárd dollár értékben adtak el a mikroprocesszorokat, ami 9 százalékkal több a megelőző évi 131,3 milliárd dollárnál, és ezzel az ázsiai ország megőrizte 2005 óta listavezető helyét a világon – áll az IC Insights piackutató honlapján.

Az ázsiai országban tavaly eladott összes chip 30 százaléka a számítógépekben használt DRAM-memóriákra, illetve a főként a mobiltelefonokban és digitális fényképezőgépekben használt NAND flash memóriákra esett. A Kínában értékesített összes mikroprocesszoron belül a DRAM piaci részesedése 18,8 százalékra csökkent a 2019. évi 21 százalékról, míg a NAND flash memóriáké 10,9 százalékról 11,1 százalékra emelkedett 2020-ban.
Kínában a chipek 60 százalékát, mintegy 86 milliárd dollárnyit exportra szánt készülékekbe építették be, a fennmaradó 40 százaléka belföldi piacon értékesített készülékekben talált vevőre.
A piackutató azzal számol, hogy Kína és az ázsiai és csendes-óceáni térség más országai együttesen 68,1 százalékra növelik részesedésüket a globális chippiacon 2025-re a tavalyi 63,8 százalékról.

Az IC Insights rámutatott ugyanakkor arra, hogy miközben Kína a mikroprocesszorok legnagyobb felvevőpiaca a világon, az országon belül csak egy kis részét gyártják azoknak, és ez a helyzet a közeljövőben valószínűleg nem is változik.
Kínában tavaly 22,7 milliárd dollárnyi chip készült, a teljes belföldi keresletnek 15,89 százaléka. Ezen belül a kínai cégek csupán 8,3 milliárd dollárnyi chipet gyártottak, a keresletnek mindössze az 5,9 százalékát fedezték, míg a többit a külföldi tulajdonban lévő cégek állították elő kínai gyáraikban, olyanok, mint például a TSMC, az SK Hynix, a Samsung vagy a UMC.(MTI)

Scroll To Top