Kína kivitele nőtt, behozatala csökkent májusban

Kína exportja nőtt májusban, az importja azonban csökkent éves összehasonlításban a vasárnap közölt adatok szerint.

A kínai kivitel 7 százalékkal bővült tavaly májushoz képest, ami nagyjából megegyezett a szakértők által várt 7,2 százalékkal, és jóval felülmúlta az áprilisi 0,9 százalékos növekedést – derült ki fővámhivatal adataiból. Áprilisban mindössze 0,9 százalékos volt az export növekedése éves bázison, míg márciusban és februárban jelentős csökkenést mutattak a számok.
Az ázsiai ország májusi behozatala 1,6 százalékkal csökkent. Az elemzők igencsak mellélőttek becsléseikben, mivel az import 6 százalékos növekedésére számítottak. A mérsékelt növekedést részben az importban meghatározó ömlesztett áruk árának visszaesésével magyarázták. Áprilisban alig 0,8 százalékot tett ki a behozatal éves növekménye.
Májusban az export 195,47 milliárd dollárt, az import 159,55 milliárd dollárt tett ki. Ennek alapján a múlt hónapban 35,92 milliárd dollár kínai külkereskedelmi többlet alakult ki.
Paj Ming a kínai kereskedelmi minisztérium vezető elemzője szerint a májusi statisztika az első, amely az idén ténylegesen irányadó, mivel január és április között a bázist a valutakorlátozás elkerülését célzó hamis számlázások torzították.
Az importtal kapcsolatban kínai szakértők azt hangoztatták, hogy a hazai kereslet nem fog csökkenni, a stabilizálódó gazdaság és a gyorsuló urbanizáció elegendő lehetőséget teremt az import bővítéséhez.
A részletes adatokból kitűnik, hogy az első öt hónapban a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalom 11,7 százalékkal nőtt, az Egyesült Államokkal 5,1 százalékkal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországaival 3,6 százalékkal, míg Japánnal 3,4 százalékkal bővült.
A kínai külkereskedelem helyzetét mindazonáltal – a politikusokhoz hasonlóan – továbbra is “bonyolultnak” nevezik a kínai elemzők, s a miniszterelnökhöz hasonlóan a kínai gazdaságra nehezedő lefelé irányuló nyomást emlegetik. Megjegyzik, hogy a jelen körülmények között nehezen lenne teljesíthető az idei évre tervezett 7,5 százalékos kereskedelmi forgalomnövekedés.
Kína 2013-ra 8 százalékban határozta meg a tervet, s végül 7,6 százalékos éves növekedést teljesített. A 2014. évi cél eléréséhez az év hátralevő részében havonta kétszámjegyű bővülést kellene produkálni. Még ha ennek megvalósíthatóságát a szakemberek nagy része kétli is, azt jósolják, hogy az időközben meghozott kereskedelemösztönző intézkedéseknek, mint a vámkezelés hatékonyságának javítása, a vállalkozások terheinek enyhítése, a szolgáltatáskereskedelem fokozása és a bürokrácia csökkentése, meg lesz az eredményük.(MTI)

Scroll To Top