Kijev azeri kőolajat és földgázt szállítana Európába, részben Magyarországra is

Ukrajna érdekelt az azeri kőolajszállítmányok felújításában, illetve földgázt is importálna Azerbajdzsántól – közölte Eduard Stavickij ukrán energetikai miniszter kedden, miután Bakuban tárgyalt Yaqub Eyyubov első miniszterelnök-helyettessel.

„Minden műszaki feltétel megvan ahhoz, hogy azerbajdzsáni kőolajat szállítsunk Ukrajna területén keresztül az európai piacra, beleértve Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát az Odessza-Brodi és a Barátság kőolajvezeték-rendszeren keresztül” – fogalmazott a miniszter.
Sztavickij kitért olyan közös projektek megvalósításának lehetőségére is, amelyek által az ukrán gázvezetékeken keresztül szállítanának azeri földgázt Európába.
Felvetette, hogy Kijev ukrán gyártású csővezetékeket exportálna Azerbajdzsánnak a török Transzanatóliai Földgázvezeték (TANAP) társasággal közös projektje megvalósításához.
A tervek szerint a TANAP fogja szállítani a földgázt Azerbajdzsánból Törökország európai határáig. A két ország tavaly júniusban írt alá megállapodást a TANAP gázvezeték megépítéséről, amelynek nyugati végződése a török-bolgár határon lenne.
Beszélt tárgyalópartnerének az ukrajnai LNG-terminál építésének előrehaladásáról, amelyen keresztül cseppfolyósított földgázt szállíthat majd Azerbajdzsán Ukrajnába.
2011 őszén az azeri kormány az ország éves kőolajtermelését körülbelül 45,6 millió tonnára, a földgázkitermelést pedig 25,3 milliárd köbméterre becsülte.(MTI)

Scroll To Top