K&H trendmonitor 2016. I. negyedév – befektetési ajánlás

DiCaprió után a befektetőknek is meg kell küzdeniük a medvével. Úgy tűnik, hogy idén véget ér a tőkepiacok fél évtizede tartó kegyelmi állapota, miután az év eleje jelentős eséssel indult a részvény- és nyersanyagpiacon is.

Úgy tűnik, hogy idén véget ér a tőkepiacok fél évtizede tartó kegyelmi állapota, miután az év eleje jelentős eséssel indult a részvény- és nyersanyagpiacon is. A tavaly még emelkedő részvény- és kötvénypiac után most csapkodó árfolyamokra kell berendezkedni, ami az év egészére jellemző lehet. A zuhanó árfolyamok jó beszállási lehetőségeket hozhatnak, de a nagy bizonytalanság miatt már néhány rossz hír is elég lehet ahhoz, hogy újabb esés induljon. Az első negyedévben ezért az éberség és a kockázatok megosztása, mérséklése lehet a célravezető befektetői magatartás” – javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

20160125_a

Részvénypiac

Az 5-6 éve emelkedő részvénypiacoktól jó időre elbúcsúzhatunk, és a bizonytalanság veszi át az uralmat a tőzsdék felett. Év elején már láthattunk egy nagyobb esést, és a következő hónapokban is hasonló ingadozó árfolyammozgásokra lehet számítani. A csökkenő árfolyamok egyrészt jó lehetőséget kínálnak a befektetőknek a vásárlásra, másrészt viszont a még lehetséges visszaesésekben rejlő jelentős kockázatok miatt mindenképpen közép- és hosszú távra érdemes tervezni. Az első negyedévben a fejlett részvénypiacokat, azon belül is leginkább az európai tőzsdéket ajánlatos figyelemmel kísérni. Egyrészt a korábban erőteljesen bővülő amerikai gazdaság visszakapcsolt, és most az EU gazdaságánál látható érzékelhető javulás, másrészt az EKB támogató politikája jó hatással van a piaci hangulatra. A kelet-európai régión belül a lengyel leminősítéssel a kilátások ugyan romlottak, a Budapesti Értéktőzsde tervezett tőzsdeélénkítő programja miatt azonban hamarosan új cégek jelenhetnek meg a börzén, ezért az első negyedévben érdemes jobban odafigyelni a hazai részvényekre is.

 

Kötvénypiac

A feltörekvő piacokra kifejezetten negatívan hatnak a Fed kamatemelési ciklusa miatt emelkedő dollárkamatok, Magyarország azonban kimondottan ellenállónak tűnik, köszönhetően az utóbbi időben stabil államháztartási folyamatoknak. A minden eddiginél jobban várt felminősítés és az MNB önfinanszírozási program keretében április végéig kifutó kéthetes jegybanki betétek hatására várhatóan még mérséklődnek a hozamok, ami kamatelőnyt jelenthet a hazai kötvényeknél.

Az Európai Központi Bank folyamatban lévő kötvényvásárlási programja továbbra is bőséges többletlikviditást biztosít az európai kötvénypiacnak, így az első negyedévben alacsony szinten maradnak a hozamok. Emellett a befektetési minősítésű eurozónás vállalati kötvényekben is látunk fantáziát, melyek kézzelfogható hozamfelárat biztosítanak az európai állampapírokhoz képest.

 

Nyersanyag

Nem elég, hogy 12 éves mélyponton van a kőolaj világpiaci ára, de még a következő hónapokban is folytatódhat ez a csökkenő trend, tehát a rendkívül nagy zuhanás ellenére is nyomás alatt maradhatnak a nyersanyagok és az ehhez kapcsolódó eszközosztályok. Az alacsony szinten lévő nyersanyagárak miatt az eszközosztály már vonzó lehet a befektetők számára is, és van is helyük egy jól felépített portfólióban, azonban egyelőre még óriási ingadozásokat produkálhat a piac, így kizárólag hosszú távon érdemes benne gondolkodni.

 

Deviza

Tavaly sokat erősödött az amerikai dollár az euróval szemben, és az első negyedévben is ennek folytatódására számítunk, mivel ez előttünk álló Fed kamatemelések az amerikai fizetőeszközt támogatják. Emellett a fokozódó piaci bizonytalanság is a dollár, mint menekülődeviza felé terelheti a befektetőket.

20160125_b

Portfólió-építési javaslatok az I. negyedévre

 • részvénytípusú eszközök semleges súlyozásának tartása:
  • A globális gazdasági növekedési kilátások összességében kiegyensúlyozottak, az egyes régiókban azonban igen eltérőek. Az eurozóna stabilitást mutat, az Egyesült Államok növekedési dinamikája lassul, míg a feltörekvő piacok továbbra is gyengélkednek. A Kínával és a feltörekvő gazdaságokkal kapcsolatos bizonytalanság és a fokozódó geopolitikai kockázatok sérülékenyebbé, így ingadozóbbá teszik a börzék teljesítményét, ezért továbbra is semleges súlyon tartjuk a részvény kitettséget.
 • tőke- és hozamvédett alapok arányának visszaállítása a hosszú távú súlyozásra:
  • Az egyre bizonytalanabbá váló környezetben a tőke- és hozamvédett eszközök továbbra is kedvezőek ahhoz, hogy biztonságosabb, védett formában kihasználjuk a középtávú piaci lehetőségeket.
 • árfolyamvédett vegyes alapok semleges súlyozása:
  • Az aktívan kezelt, a piaci trendhez igazodó összetétellel és árfolyamvédelemmel rendelkező alapok a kedvező közép-hosszú távú gazdasági folyamatok kiaknázására adnak lehetőséget védett formában.
 • hazai kötvényeknél marad a felülsúlyozás:
  • A hazai makrogazdasági mutatók stabilak, és idén újra visszakerülhetünk a befektetési kategóriába is. Emellett az MNB önfinanszírozási programja – amely a hosszabb lejáratú állampapírok felé tereli a hazai bankok keresletét – szintén növeli a hazai kötvények iránti érdeklődést.
 • pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, ezen belül pedig a deviza eszközök arányának semleges súlyozása:
  • A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközöktől a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. Az első negyedévben a forint árfolyam stabilizálódására, az euró/amerikai dollár viszonylatában pedig a dollár további felértékelődésére számítunk.

 

további aktuális tőkepiaci és befektetési hírek: http://trendmonitor.hu/

 

Scroll To Top