Kevesebbel csökkenhet a szlovén gazdaság

A szlovén kormány makrogazdasági intézete (UMAR) szerdán módosította az idei koronavírus-járvány okozta GDP-csökkenésre vonatkozó előrejelzését, és 7,9 százalékos visszaesésre számít az eddigi 8,1 százalékról, amely áprilisi becslés volt.

Az UMAR a jövő évi előrejelzést kissé felfelé módosította: 4,5 százalékos növekedésre számít, az eddigi 3,5-ről.
Az intézet az idei éves inflációs becslést 0,7 százalékra állapította meg, a jövő évre pedig 1,4 százalékkal számol.
Az export ebben az évben 15,9 százalékkal esik vissza, 2021-ben ugyanakkor 9,7 százalékkal nő, míg a beruházások 15,5 százalékkal zsugorodnak 2020-ban, jövőre pedig tíz százalékkal emelkednek.
Maja Bednas, az intézet igazgatója elmondta: nem számolnak a koronavírus-járvány második hullámával, de ha az bekövetkezik, a helyreállítás lényegesen lassabb lesz. “A bizonytalanság hatalmas” – húzta alá. Mindazonáltal kijelentette: jövőre fokozatos fellendülésre számítanak, amely ágazatonként változó lesz.

Szlovénia gazdasága 2,4 százalékkal nőtt tavaly, exportja 80 százaléka más uniós országokba került. Főbb kiviteli termékei közé tartoznak a gépjárművek, valamint alkatrészek, továbbá a gyógyszerek és a háztartási gépek.
Ljubljana március közepén vezette be a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket, majd április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot(MTI)

Scroll To Top