Kevesebb az álláskereső Győr-Moson-Sopron megyében

Az előző havinál és az egy évvel korábbinál is kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván július utolsó napján Győr-Moson-Sopronban – közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerdán az MTI-vel.

A július végi 8578-as létszám 348-cal alacsonyabb a júniusi, 520-szal a tavalyi júliusi adatnál; a 4,2 százalékos ráta egy hónap alatt egy, egy év alatt három tizedszázalékos csökkenést jelez – tudatták. Az aktív népességhez viszonyított legalacsonyabb mutató Sopron térségéé, 2,4 százalék, míg Csorna körzetében 3,2, Mosonmagyaróváron 3,7, Kapuváron 3,8, Győrben pedig 5,2 százalékos indexet mértek.
Utóbbi hat tizedszázalékkal alacsonyabb az egy esztendővel korábban kimutatottnál, a megyeszékhely mellett pedig Sopronban történt – négy tizedszázalékos – csökkenés. Eközben Kapuváron hat, Mosonmagyaróváron négy, míg Csornán egy tizedszázalékkal emelkedett az álláskeresők aránya.
A munkaügyi központ tájékoztatása szerint az iskolai végzettség tekintetében Győr-Moson-Sopron megye helyzete eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. Itt ugyanis az álláskeresők 62,2 százaléka középfokú, 9,7 százaléka pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 28,1 százalék azok aránya, akik legfeljebb általános iskolát végeztek. A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, amely a jobb foglalkoztatási helyzetnek köszönhető, valamint annak, hogy a képzéseknél elsősorban a képzetlenek kerülnek bevonásra, ezzel elhelyezkedési lehetőségeik javulnak – írják.
Közlésük szerint júliusban 160-nal 1101-re emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma.
A hónap folyamán 4487 álláslehetőséget tudtak felkínálni, aminek bő fele, 2366 állás frissen bejelentett.
Júliusban az új állásajánlatok 30,7 százaléka a feldolgozóipar területéről érkezett. Ezen belül a legnagyobb arányt a gépipar és azon belül a járműgyártás képviselte. Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungária Motor Kft. beruházásának és a beszállítóként hozzá kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak.
A múlt hónapban keresettek voltak a forgácsolók, az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak, egyéb műszaki foglalkozásúak, targoncavezetők és a lakatosok. Ugyanakkor igény volt, gyümölcs- és zöldségfeldolgozókra, mechanikai gép-összeszerelőkre, hegesztőkre, egyszerű építőipari foglalkozásúakra, fafeldolgozó-ipari gépek kezelőire és gyártósor mellett dolgozókra. Emellett folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre.(MTI)

Scroll To Top