Kevés hazai makroadat lesz a héten

A héten Magyarországon nem jelennek meg lényeges makrogazdasági adatok, a devizahitelek elszámolásával és forintosításával kapcsolatos hírek azonban továbbra is a figyelem középpontjában lehetnek. A tervek szerint a kormány hétfőn nyújtja be a parlamentnek a forintosítás szabályait rögzítő törvényjavaslatot.

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzéteszi az államadósság harmadik negyedévi előzetes statisztikáját. A jegybank korábbi közlése szerint a második negyedév végére 85,0 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a március végi 84,5 százalékról. Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága a GDP arányában 79,4 százalékon állt, a nettó adósság a GDP 76,3 százalékát tette ki június végén.
Csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes adatokat közöl az államháztartás októberi helyzetéről. A hónap elején nyilvánosságra hozott előzetes adatok szerint szeptember után októberben is többlettel zárt az államháztartás, így a hónap végére a hiány 809,6 milliárd forintra mérséklődött, ami az éves előirányzat 82,2 százaléka.
Pénteken a keresetek szeptemberi alakulásának adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztusban gyorsult a keresetek emelkedése, 4,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek a versenyszférában. A nemzetgazdaság egészét tekintve 3,9 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, míg a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva 2,2 százalékos volt a bérnövekedés. A negatív infláció mellett a reálkeresetek érdemben bővültek.(MTI)

Scroll To Top