Kétszeresére gyorsult a brit gazdasági növekedés

Az első negyedévi kétszeresére gyorsult a brit gazdaság növekedési üteme az idei második három hónapban, ám teljesítménye még így sem érte el a pénzügyi válság előtti csúcsot – közölte csütörtökön a brit statisztikai hivatal (ONS).

A részleges adatokból számított előzetes becslés alapján a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal emelkedett negyedéves összevetésben a második negyedévben. Az első negyedévi növekedési ütem 0,3 százalék volt.
A tavalyi második negyedévhez mérve 1,4 százalékkal nőtt az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság GDP-értéke.
A statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett becslése szerint a brit GDP-érték a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcs és a 2009 közepén elért mélypont között 7,2 százalékot zuhant, és jóllehet az idei második negyedévi növekedési adatok alapján a brit gazdaság ennek a visszaesésnek valamivel több mint a felét már behozta, teljesítménye még mindig 3,3 százalékkal elmarad a korábbi csúcsértéktől.
Ezen az átlagon belül különösen a feldolgozószektor leszakadása kirívó: a brit gyáripar kibocsátási értéke a második negyedévben még 10,2 százalékkal volt alacsonyabb a recesszió előtt, 2008 elején mért legmagasabb szintnél. A szolgáltatási szektor teljesítménye ugyanakkor már csak 0,2 százalékkal jár az öt évvel ezelőtti legutóbbi csúcsszint alatt.
Londoni pénzügyi elemzők szerint a növekedés jelenlegi gyorsulása derűlátásra ad okot a brit gazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatban, ugyanakkor a későbbi években újabb megtorpanás jelentős kockázata látszik.
Az egyik tekintélyes londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a brit statisztikai hivatal csütörtöki GDP-becslése után összeállított gyorselemzésükben közölték: a ház 2013 egészére legalább 1 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, és 2014-re még gyorsabb, 1,5 százalék körüli GDP-bővüléssel számol. A CEBR szerint az általa várt gyorsuláshoz elsősorban az ingatlanpiac aktivitásának élénkülése és a lassuló infláció adja a fő hajtóerőt; ez utóbbi tényező a cég várakozása szerint elősegíti a fogyasztási kiadások növekedését reálértéken is.
A CEBR elemzői szerint ugyanakkor a viszonylag robusztus jelenlegi gazdasági növekedést részben az okozza, hogy a kormány gyakorlatilag felhagyott a közkiadások jelentős további csökkentésével rövid távra. Ennek ára azonban az lesz, hogy valószínűleg 2016-ban és 2017-ben kell majd drasztikus kiadáscsökkentéseket végrehajtani, és ez visszafoghatja a növekedési lendületet – vélekedtek a CEBR londoni elemzői.
Nagy-Britannia 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
Egészen a múlt hónapig az volt a hivatalos álláspont, hogy a brit gazdaság két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
A statisztikai hivatal június végén közzétett, visszamenőlegesen felülvizsgálat adatsora azonban azt mutatta, hogy technikai értelemben mégsem volt kettős mélypontú recesszió a brit gazdaságban, mivel a tavalyi első negyedévben nem esett vissza, hanem stagnált a brit GDP-érték.
A Bank of England – a brit jegybank – 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és e rendkívül enyhe kamatpolitikát ugyanabban a hónapban – alapítása, vagyis 1694 óta első ízben – mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. Az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos – 130 ezer milliárd forintos – gazdaságösztönző célú pénzinjekcióval a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.(MTI)

Scroll To Top