Kereskedési ötlet: Részvényajánló – 2015.03.18 - Gazdasagportal.hu

Kereskedési ötlet: Részvényajánló – 2015.03.18

A mai világban mindenki vásárol bankkártyával, szóval ismerős lehet számunkra a VISA név. Röviden a világ legnagyobb plasztik kártya kibocsátójáról van szó, amit 1958-ban alapítottak Amerikában. A cég tevékenyégi köre műanyag hitel, illetve bankkártyák legyártása bankok illetve pénzintézetek megrendelésére, illetve új fizetési módok kialakítása és ezek fejlesztése.

A cég nagyon fontos ponthoz érkezett ugyanis, olyan lépésre készül, amit a korábbiakban hasonlóan dinamikusan fejlődő vállalatok is megléptek. Negyedelni fogja meglévő részvényárfolyamát, ezzel eléri, hogy a kisbefektetők is könnyen vásárolhatnak majd VISA részvényt, amiben, a továbbiakban is hatalmas lehetőség rejlik. Tudni kell, hogy a cég a legmeghatározóbb szereplője a hitelkártya kibocsátásnak. Azt lehet mondani, hogy majdnem minden második hitelkártya a világon VISA.

Jelenleg egy viszonylag magasabb árfolyamon tudunk hozzájutni a vállalat értékpapírjaihoz, azaz körülbelül 265-270 dolláron. Ez a külföldi piacon is egy magasabb részvényárfolyamnak számít, ezért a cég úgy döntött, hogy felaprózzák a papírt. A hazai piacon ez nem sűrűn fordul elő, viszont nemrégiben az Apple is hasonló eljárással élt. Ennek mindösszesen a lényege annyi, hogy jelen esetben a részvény az értékének a negyedére fog csökkeni, viszont négyszeresére nő a darabszáma. Ez azért fontos, mert a jegyzett tőke nem fog változni, tehát akinek jelenleg van a tulajdonában VISA, arra hatással nem lesz. Aki viszont most szeretne beszállni úgymond negyed áron már, tud vásárolni belőle.

20150318_visa

Ez a lépés minden bizonnyal árfelhajtó hatást fog kiváltani, illetve amit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy ez a darabolási ötlet nem véletlenül most látott napvilágot.

Ha rendelkezünk bankkártyával, nagy valószínűséggel keresett már meg minket saját pénzintézetünk a payWave illetve PayPass funkciókkal. Ezek az új típusú fizetési módok lehetőséget biztosítanak nekünk, hogy úgy vásároljunk a kártyánkkal, hogy azt nem kell kiadni kezünkből. Egyszerűen odaérintjük a terminálhoz 1-2 másodpercre és már meg is történt a tranzakció. Ebben a leghasznosabb az, hogy jóval gyorsabb a fizetés, mivel nem kell megvárni, míg a bank, visszaigazol, viszont limitálva van a vásárlás összege biztonsági szempontból.

Na de itt jön a nagy durranás, ha ezt bankkártya nélkül a telefonunkba beépített chippel tudjuk majd megtenni.

A VISA megtette a legfontosabb lépéseket, hogy mindenképp profitáljon ebből a dologból és le is szerződött a két legnagyobb telefongyártóval. Az Apple volt az első, akivel tavaly szerződést kötöttek miután az almás cég kitalálta az ApplePay funkciót. Amiért még nem terjedt el annyira el ez a fizetési mód, hogy a POS terminálok több mint 98%-a nem alkalmas erre a fizetési módra. (A változások érdekében az Apple hatalmas erőfeszítéseket tesz.) – Itt megjegyezném, hogy az amerikai piac második legnagyobb kiskereskedelmi láncánál a Costco-nál eddig egyáltalán nem volt lehetőség a kártyával való fizetésre. A nagy kártya kibocsátok többek között a VISA is most írta alá a megállapodást a céggel, hogy a jövőben ne lehessen akadálya ennek a fizetési módnak.

Na de ahhoz, hogy a Samsung készülékünkbe épített „kártyával” fizethessünk nincs szükség átalakításokra. A meglévő kiskereskedői terminálok 90%-a tudja kezelni ezeket a tranzakciókat, szóval ezzel hatalmas lépéselőnybe került a dél-koreai cég.

Végül is, ha a VISA oldaláról nézzük a dolgokat a cég számára annyira nem kardinális kérdés a két telefongyártó közötti konkurálás. Ő leszerződött a mai világ egyik legdivatosabb és legnagyobb cégével, akik a luxus telefonkészülékek gyártásának az „Istenei” és minden bizonnyal mindent meg is tesznek, azért, hogy az ApplePay-t is mindenhol tudják majd használni. Illetve a második legnagyobb céggel, a Samsunggal, akik az okostelefon piac meghatározó szereplői és jóval olcsóbban kínálják termékeiket.

Szóval semmiképp nem teheti meg a VISA, hogy hátradől és ölbe tett kezekkel várja a csodát, de azt lehet mondani, hogy a cég nagy lépést tett afelé, hogy újabb magasságokba emelkedhessen és a részvényeinek az árfolyama szárnyalhasson tovább.

Ami még a VISA részvényvásárlás mellett szól és egy jó befektetési lehetőséget ad, hogy egy konzervatív módon, de folyamatosan emelkedő értékpapírról van szó. Az egyik legrégebbi amerikai tőzsdeindex (Dow Jones) meghatározó tagja illetve kiszámíthatósága miatt a nagy külföldi befektetési házak illetve bankok portfoliójában is nagyszámban van ebből a papírból, pont az említettek miatt.

Amit érdemes megjegyezni, hogy az afrikai piacon új lehetőség nyílhat a VISA előtt, mert rengeteg embereknek nincs bankkártyája, de mobiltelefonja van. Fontos megjegyezni, hogy nem a POS terminálok hiánya miatt nincs erre a fizetési módra lehetőség, hanem egyáltalán nem elterjedt a „plasztikkal” való fizetés. Viszont mivel ez a funkció be lesz építve a mobiltelefonokba ez hosszútávon, rendkívüli módon emelheti a részvény árfolyamát, mivel a tranzakciós díjak után a VISA bevétele ugyanúgy nő.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top