Kell félnünk az amerikai kötvényektől?

Négy év után először érte el a 10 éves amerikai kötvényhozam a 3%-os szintet, ami könnyen jelentheti azt, hogy vége a harminc éve tartó kötvény bikapiacnak. A hozamszint meredek emelkedése mögött leginkább a kedvező gazdasági kilátások állnak, átmenetileg azonban eladói nyomást okozhatnak a részvénypiacokon. A hazai befektetők számára mindenképpen megnyugtató azonban, hogy az itthoni kötvénypiacon nem várható hevesebb mozgás. 

 

„Lélektanilag fontosnak tűnik a kerek 3%-os hozamszint, főleg azért is, mert a 10 éves amerikai állampapírhozam benchmarkként szolgál más befektetési eszközök értékelésénél, árazásánál is. Érdemes azonban kicsit távolabbról ránézni a számokra, mivel az elmúlt évekhez képest magasnak tűnő szint hosszú távra visszanézve már nem tekinthető annak. A szint tehát kevésbé, a folyamat azonban mindenképpen meghatározó, hiszen a kötvényhozam emelkedés egy új korszakot jelent” – elemezte az adatokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A hozamszint meredek emelkedése mögött főként az inflációval kapcsolatos várakozások emelkedése, emellett pedig a korábbinál meredekebb kamatemelési pálya előrejelzés, illetve az amerikai kormány forrásigényének megemelkedése áll, ami összességében a gazdaság erősödésének a jele, így kedvezően hat a cégek bevételeire. A pozitív hatás mellett azonban azt is látni kell, hogy a hozamemelkedés drágább finanszírozást jelent a cégeknek, ami csökkentheti a profitabilitásukat és a részvények értékét. A piacokra gyakorolt hatását tekintve tehát egyelőre vegyes a kép.

 

Mit jelent mindez a befektetőknek?

A kereskedelmi háború okozta feszültségek enyhülése még feljebb húzhatja a kötvényhozamokat, radikális emelkedésre azonban már nem számítunk. Fontos azonban, hogy egy bizonyos kockázatmentes hozamszint fölött egyre többen dönthetnek úgy, hogy nem vállalnak felesleges többlet kockázatot részvények tartásával, ami eladói nyomást okozhat a részvénypiacon. Az amerikai dollár tekintetében pedig a növekvő hozamkülönbség a dollár erősödését segítheti rövid távon, főleg amíg az EKB nem tesz szigorító lépéseket.

„Mindez leginkább a nemzetközi befektetőkre vonatkozik, hiszen a hazai megtakarítók magyar állampapírokban gondolkodnak. Ezek esetében a hosszú lejáratú állampapírhozamok némiképp emelkedhetnek a nemzetközi kötvénypiaci nyomás miatt, a rövid hozamok azonban az EKB és ezzel összhangban az MNB részéről sem várható kamatemelési kilátások miatt stabilak maradhatnak a következő hónapokban is” – nyugtatja meg a hazai befektetőket a befektetési szakember.

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2 billió forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít rendszeres megrendeléseket és tevékenységet.

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a vegyes alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

 

K&H Bank

  1. IV. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 268 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3015 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 41,8 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. IV. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 968 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 802 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 166 milliárd forint

K&H Biztosító

  1. IV. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS, nem auditált): 14,4 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS, nem auditált): 167,5 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS t, nem auditált): 4,3 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS, nem auditált): 2,87 milliárd forint

Scroll To Top